Steki wołowe to w szczególności przysmak mężczyzn, ale znam też takie kobiety, które "ze wszystkich deserów świata, najbardziej lubią... steka :D". Grillowane czy smażone steki są przysmakiem nie tylko w kuchni amerykańskiej. U nas w Polsce mają swoich wielkich zwolenników.

Jakie mięso na steka?

podział mięsa wołowego

 

Moją ulubioną częścią na steki jest antrykot, z niego otrzymujemy steki o nazwie rib – eye. Posiada charakterystyczne „oko” tłuszczu.

mięso stek rib-eye

usmażone mięso stek rib-eye

Z rostbefu uzyskujemy steki tzw. T – bone i New York. Nazwa T – bone wzięła się od wyglądu steka, gdzie kość ma charakterystyczny kształt litery "T".

mięso stek t-bone

mięso stek t-bone

Stek New York z wyglądu przypomina stan Nowy Jork w USA. Stek okala gruba warstwa tłuszczu i jest mocno marmurkowaty.

mięso stek new york

mapa new york

Polędwica nie jest dobrym mięsem na steka. Ma mało tłuszczu, przez co mięso nie ma w sobie tej wymaganej soczystości i kruchości.

Z łaty przygotowuje się tzw. stek bavette. Wycinany jest z najlepszej części łaty wołowej. Jest cienki, dlatego smażymy go krótko z obu stron. najlepiej kroić go w poprzek by zachować kruche mięso.

mięso stek bravette

Na czym polega sezonowanie mięsa?

Sezonowanie mięsa to jego dojrzewanie. Wołowina sezonowana smakuje zdecydowanie lepiej. Podczas sezonowania wydobywamy z niej to co w mięsie najpyszniejsze i uzyskujemy jego wyjątkowość.

wołowina sezonowana

Są dwa rodzaje sezonowania mięsa

  • sezonowanie na sucho

To przechowywanie surowego mięsa w stałej temperaturze (około 2 – 4 stopnie) i wilgotności około 80%. Mięso dojrzewa od dwóch do czterech tygodni, czasem dłużej. Mięso traci dużo wilgotności (traci na wadze, przez co staje się trochę lżejsze niż pierwotnie). Staje się bardziej kruche i zdecydowane w smaku. To smak ma tutaj największe znaczenie. Steki sezonowane na sucho są zdecydowanie droższe.

  • sezonowanie na mokro

Mięso dojrzewa w opakowaniu próżniowym, w lodówce przez około 2 – 3 tygodnie. Mięso jest soczyste i miękkie. Jego smak nie zmienia się zbytnio. Coraz częściej w dobrych marketach można spotkać porcjowane kawałki steków. One właśnie są sezonowane na mokro. W próżniowym opakowaniu powoli dojrzewają. Możecie sami spróbować sezonować steki na mokro w domu w swojej lodówce.

CIEKAWOSTKA

Wołowina Wagyu z Kobe

Uważana jest za najlepsze mięso na steki na świecie. Podczas grillowania topiący się tłuszcz wydziela unikalny zapach, typowy jedynie dla Wagyu. Rasa ta wywodzi się z Japoni z miasta Kobe. Krowy Wagyu karmione są paszą składających się z naturalnych składników (zboża, ziemniaki, ryż i rośliny strączkowe) a pojone są piwem :D. Co więcej, krowy te są codziennie masowane - pozwala to na równomierne rozkładanie tłuszczu między włóknami mięśniowymi. Cena mięsa waha się między 300-800 $ za 1 kg.

wołowina stek wagyu z kobe

 

 

Print Friendly

Podobne przepisy