Smażony makaron na słodko

Jak karnawał to karnawał! Dziś przygotowałam dla Was idealny przepis na tłusty czwartek, który jest już za tydzień! Jest to tradycyjne danie, które przygotowuje się podczas karnawału w okolicach Rzymu. Smażony makaron na słodko to bardzo łatwy przepis i wymaga tylko kilku składników.

To tak na prawdę tradycyjny włoski makaron przełożony między swoimi warstwami, cukrem i skórką z cytryn. Cały sekret ciasta tkwi w szczelnym zwijaniu i pozostawieniu zrolowanego wałka na 30 min do odpoczynku i zlepienia, tak by ciasto podczas smażenia się nie rozkręciło. To idealny zamiennik Naszych cudownych faworków!

Smażony makaron na słodko

Składniki:

  • 200 g mąki
  • 2 jajka
  • 100 g cukru
  • 50 g cukru pudru
  • skórka z 1 cytryny
  • szczypta soli
  • 1 l oleju słonecznikowego

Przygotowanie:

W misie miksera łączymy mąkę jajka i sól. Końcówką o typie hak wyrabiamy ciasto by powstała z niego kula.

Metodą tradycyjną: na blat wysypujemy mąkę. Robimy w mące zagłębienie i wbijamy do mąki jajka. Dodajemy szczyptę soli i zagniatamy ciasto w kulkę do jednolitej konsystencji.

Wyrobione ciasto w postaci kuli zawijamy w folię spożywczą i odkładamy ciasto do lodówki na 30 min. Po tym czasie wyciągamy i wałkujemy ciasto na prostokąt.

W misce łączymy cukier kryształ ze skórką z cytryny.

Wysypujemy równomiernie cukier ze skórką cytrynową na rozwałkowane ciasto makaronowe.

smażony makaron

Następnie zaczynamy ciasto zwijać w rulon na krótszym boku. Zwijając dociskamy bardzo dobrze do siebie warstwy ciasta. Tak przygotowany rulon zostawiamy znów na 30 min by ciasto się ze sobą zlepiło. przykrywamy ciasto folią spożywczą by nie wysychało. Przygotowany rulon kroimy w paski o gr. 1,5 cm.

smażony makaron na słodko

Wlewamy do garnka olej i rozgrzewamy olej maksymalnie. Do rozgrzanego oleju wrzucamy po 3-4 krążki makaronu. Smażymy ok20 sekund z jednej strony a następnie drewnianą łyżką obracamy makaron i znów smażymy ok 20 sekund. Smażony makaron powinien mieć złoty kolor.

Wyciągamy makaron drewnianym patyczkiem z garnka i odkładamy na ręcznik kuchenny by pozbyć się tłuszczu. Smażymy całą resztę makaronu nadal partiami.

Makaron posypujemy cukrem pudrem i podajemy.

Jeżeli szukacie czegoś bardziej wyszukanego na Tłusty czwartek to polecam nieziemsko pyszne pączki z budyniem kokosowym. Ostrzegam bo te pączki uzależniają!

Smacznego!

Zapisz

Print Friendly, PDF & Email

Mogą Cię również zainteresować

One comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie opublikowany. Required fields are marked *