Bliny buraczane z heringiem

Hering czy helek to po śląsku śledź. Często mnie pytają skąd jestem. Najłatwiej mi odpowiedzieć, że jestem ze śląska. I to nie dlatego, że tak jest prościej powiedzieć, tylko dlatego, że to ciężko wyjaśnić. Urodziłam się w Gliwicach. Pół życia studiując i pracując spędziłam w Katowicach, a od długiego już czasu mieszkam w Rudzie Śląskiej. Dlatego odpowiedź, że jestem ślązaczką jest najlepsza 🙂

W Rudzie Śląskiej co roku jest organizowany konkurs "Rudzkie Smaki" mieszkańcy miasta wysyłają swoje przepisy dań na poszczególne miesiące. Z 12 najlepszych przepisów powstaje pod koniec roku kalendarz kulinarny. Cudowna inicjatywa! 🙂

 

Więcej o niej przeczytacie tutaj http://www.rudaslaska.pl/rudzkie-smaki/

 

Mój przepis na bliny buraczane z heringiem otwierają kalendarz na 2018 rok!

Bliny buraczane są obłędne! Idealne na karnawałowe przyjęcie! 🙂

 

Bliny buraczane z heringiem w sosie chrzanowym

Składniki:
  • 2 buraki czerwone
  • 180 g greckiego jogurtu
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 150 g mąki pszennej typ 500,
  • sól
  • olej z pestek winogron
  • 200 g śmiatany 18%
  • 4 łyżki chrzanu tartego
  • 400 g filetów śledziowych matias
  • koperek do dekoracji
Przygotowanie:

Śledzie moczymy w zimnej wodzie i zostawiamy na 8 godzin (zmieniając w tym czasie wodę 2 razy). Piekarnik nastawiamy na 200 st.

Buraki szorujemy pod bieżącą wodą i zawijamy w folię aluminiową. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 1 godziny. Po upieczeniu buraki odwijamy z foli i po ostygnięciu kroimy je w dużą kostkę. Do miski wrzucamy pokrojone buraki, jogurt grecki, jajka, mąkę, sodę oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko razem miksujemy blenderem na jednolitą masę. Odstawiamy masę do lodówki na 30 min by gluten w mące zaczął pracować.

W małej misce mieszamy śmietanę 18% ze startym chrzanem na jednolitą masę. Doprawiamy solą i pieprzem.

Rozgrzewamy patelnię. Wlewamy na nią 4 łyżki oleju z pestek winogron (olej z winogron jest bezwonny i bez smaku, dlatego nie zakłóci aromatu słodkiego buraka).

Łyżką nakładamy na patelnię placuszki ok. 7 cm średnicy. Smażymy je 3 min na jednej stronie (placuszek po tym czasie powinien odejść od patelni, jeżeli nie odchodzi trzeba jeszcze chwilę smażyć) i delikatnie obracamy łopatką bliny na drugą stronę (placuszki są bardzo delikatne, więc trzeba uważać przy ich obracaniu).

Odsolone płaty śledziowe przekładamy na ręcznik papierowy i odsączamy by były suche. Każdy płat kroimy na 4 mniejsze kawałki. Usmażone bliny odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku i układamy na talerzu. Na każdego blina kładziemy łyżkę śmietanę z chrzanem oraz kawałek śledzia. Dekorujemy całość koperkiem.

Macie jakieś swoje ulubione przepisy na śledzia? Z chęcią poznam, bo uwielbiam śledzie domowej roboty!

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Mogą Cię również zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie opublikowany. Required fields are marked *