Chlebek bananowy

Najlepszy chlebek bananowy jaki kiedykolwiek jadłam! Wcale nie boję się tego napisać, bo jest cudowny! Najlepiej smakuje 2 dnia. Ważne, by na blacie kuchennym nie wysychał i był przykryty ściereczką. Ja drugiego dnia zawinęłam chlebek folią spożywczą i był cudownie miękki nawet czwartego dnia :D. „Upiłam” żurawinę rumem. Jeśli robicie ciasto dla dzieci  można go użyć, bo alkohol podczas pieczenia wyparowuje.

Idealne ciasto jednomiskowe. Po 30 min pieczenia możecie dla dekoracji na górę dosypać czekoladę i kokos.

Chlebek bananowy
Składniki:
  • 150 g masła
  • 175 g mąki
  • 150 g cukru trzcinowego
  • 2 jajka
  • 3 średnie banany
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 1 garść posiekanych orzechów (ja użyłam mix różnych)
  • 100 g suszonej żurawin
  • 50 ml rumu
Przygotowanie:

Żurawinę zalej 50 ml rumu i 50 ml gorącej wody. Odstaw na 10 mim. i odcedź płyn. Rozpuść masło w garnku i ostudź. Następnie rozetrzyj je z cukrem.

Do masy dodaj kolejno po jednym jajku i wymieszaj chwilę. Kolejno dodaj rozgniecione banany, posiekane orzechy i drobno pokrojoną czekoladę oraz odcedzoną żurawinę.

W osobnym naczyniu wymieszaj mąkę, sodę i proszek do pieczenia. Dodaj je do ciasta. Wymieszaj całość. Przełóż do formy 30×10 cm. wyłożonej papierem do pieczenia.

Piecz 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do tzw. suchego patyczka.

 

Uwielbiam dzielić się pysznościami! Macie jakieś swoje ulubione super, ekstra, szybkie ciasta jednomiskowe? 🙂

 

Print Friendly, PDF & Email

Mogą Cię również zainteresować

4 comments

Reply

Dzień dobry, chlebek wygląda obłędnie już w trakcie robienia:). Mam pytanie- bo wcześniej się z tym nie spotkałam i bardzo mnie to zaciekawiło – czemu służy pierwotne rozpuszczenie masła, po to, aby po przestudzeniu rozmieszać go z cukrem?
Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź
Pozdrawiam

Reply

Równomiernie rozprowadza się w cieście. Można użyć oleju, ale po upieczeniu ciasta jest bardziej mokre. Masło „trzyma” teksturę.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie opublikowany. Required fields are marked *