Fit pączki pieczone

Robię pączki co roku na Tłusty Czwartek. Jeżeli liczycie kalorie, lub nie macie ochoty jeść smażonych, koniecznie spróbujcie zrobić fit pączki pieczone!

Nie lubię się chwalić, ale ten przepis jest MEGA 😀

Spodziewałam się bardziej bułeczek drożdżowych niż pączków, ale….w smaku są niesamowicie pyszne- miękkie i rozpływające się w ustach. Oczywiście wersja fit niektórych zachęci, a innych nie, no bo to profanacja robić Fit pączki pieczone :D. Mi bardzo smakują i myślę, że są świetną alternatywą dla pączków smażonych.

Fit pączki pieczone (przepis na 25 szt)

Składniki na rozczyn drożdżowy:

  • 1/2  szklanki ciepłego mleka
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka mąki do ciasta drożdżowego (najlepiej typ 500)
  • 1 lyżka cukru białego

Składniki na pączki:

  • 25 papilotek do muffinek (ok. 5 cm mierzone na podstawie np. takie papilotki)
  • 380 g mąki do ciasta drożdżowego (najlepiej typ 500)
  • 50 g cukru białego
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 3 jajka + 1 jajko na posmarowanie wyrośniętych pączków
  • 170 g masła miękkiego

Składniki na nadzienie:

Składniki na posypkę:

  • 50 g masła
  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • 3 łyżeczki cynamonu

Bardzo ważne jest, by przed przystąpieniem do przygotowania pączków wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. Masło nawet może być „ciapciowate” (łatwiej „wejdzie” w ciasto)

Przygotowanie rozczynu:

Pokruszyć drożdże do wysokiego naczynia (bardzoooooo się spienią więc się przyda) wlać ciepłe mleko, dodać 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżkę mąki, odstawić do wyrośnięcia na 20 minut przykrywając ściereczką (ja w zimie ustawiam miskę i pojemniki z drożdżami pod kaloryferem).

Przygotowanie pączków:

Ja etap zagniatania ciasta z końcówką haka robię w robocie kuchennym Bosh MUM57860 i jestem z niego bardzo zadowolona. Tradycyjna metoda również się sprawdzi, tylko czas zagniatania troszkę się wydłuża.

Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, sól i mieszamy. Następnie wlewamy rozczyn drożdży i mieszamy na wolnych obrotach (albo zagniatamy delikatnie). Dodajemy po kolei jajka mieszając nadal do połączenia się składników 8 min. (ugniatając musimy to robić ok 15 min). Gdy ciasto jest jednolite i gładkie dodajemy powoli pokrojone na małe kawałeczki miękkie masło. Znów mieszamy ok 8 min. albo ugniatamy ręcznie ok 10 min. Gdy ciasto zacznie odchodzić od miski i przestanie się kleić jest gotowe do wyrastania.

Oprószamy miskę mąką i wsadzamy do środka wyrobione ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce (u mnie pod kaloryferem) na 1 godzinę. Zakrywamy bawełnianą ściereczką.

Na blaszce do pieczenia układamy papilotki do muffinek. Można je upiec od razu w firmie do muffinek, ale papilotki są niezbędne.

Rozsypujemy mąkę na stolnicy, by pokryła się cieniutką warstwą i ugniatamy ciasto delikatnie. Rozwałkowujemy do grubości ok 1 cm. Wycinamy kółka szklanką o średnicy ok 7cm (ja używam do wykrawania obręczy do formowania jedzenia do tatara). Na środek każdego kółka nakładamy 1 łyżeczkę konfitury różanej. Zlepiamy ciasto na pół i zwijamy wszystkie końce, jakbyśmy chcieli zrobić z ciasta sakiewkę. Zlepieniem do dołu kładziemy naszego fit pączka pieczonego do papilotki.

Tak wykrawamy całe ciasto i nadziewamy konfiturą różaną. Pozostałe ścinki  z ciasta zlepiamy w jedna kulę i niej również wycinamy krążki na fit pączki pieczone.

Odstawiamy pączki w papilotkach do wyrośnięcia na 1/2 godziny przykrywając ściereczką, żeby nie wysychały.

Nagrzewamy piekarnik do 180 st. (góra i dół).

Wyrośnięte pączki wsadzamy do piekarnika i pieczemy ok 15 minut. Gdy się zrobią rumiane wyciągamy i studzimy.

W garnku rozpuszczamy 50 g masła. W misce łączymy cukier z cynamonem i mieszamy. Smarujemy fit pączki pieczone masłem za pomocą pędzla. Chwytamy pączka za papilotkę i posmarowaną częścią zanurzamy pączka w mieszance cukru z cynamonem.

Smacznego i zdrowego Tłustego Czwartku!

Zapisz

Print Friendly, PDF & Email

Mogą Cię również zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie opublikowany. Required fields are marked *