Kokosowa manna z borówkami

Po weekendzie "tortowym" został mi w lodówce krem kokosowy, który jest niczym innym jak długo gotowanymi wiórkami kokosowymi z mlekiem kokosowym. Możliwości śniadaniowe były więc niewielkie, ale stworzyłam coś niesamowicie pysznego z dodatkiem mleka i kaszy manny! Zachowały się borówki z dekoracji toru, tak też śniadanie wyszło iście królewskie!

Kokosowa manna z borówkami smakuje jak cudownie kokosowy krem z owocami, gdzie dominuje kokos i jego naturalna słodycz. Niby proste śniadanie, ale dzięki jednemu dodatkowi zyskuje zaskakująco dobre połączenie!

Kokosowa manna z borówkami
Składniki:
  • 70 g wiórek kokosowych
  • 1,5 szklanki śmietanki kokosowej (20%)
  • 30 g kaszy manny
  • 2 szklanki mleka
  • 100 g borówek

 

Przygotowanie:

Do garnka wrzucamy wiórki kokosowe i zalewamy je śmietanką kokosową. Gotujemy ok 30 min mieszając co jakiś czas, aż wiórki wchłoną cały płyn i powstanie nam gęsta masa. Przekładamy masę do miseczki i odstawiamy.

Do garnka, gdzie gotowaliśmy wiórki kokosowe wlewamy mleko i wsypujemy kasze mannę. Gotujemy ok 7 min. Dodajemy do manny nasz krem kokosowy i gotujemy wszystko razem do lekko płynnej konsystencji. Wyłączamy.

Przekładamy połowę masy do szklanek i układamy połową borówek. Na owoce znów kładziemy kolejną warstwę masy i kończymy dekoracją borówek.

 

Kokosowa manna z borówkami jest naturalnie słodka dzięki kokosowi. Jeżeli mało Wam słodkości to śmiało możecie dosłodzić np. cukrem kokosowym lub innymi zamiennikami cukru białego.

Print Friendly

Mogą Cię również zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie opublikowany. Required fields are marked *