Kokosowy tort Raffaello

Marzec stał pod znakiem tortów :D……kwiecień nie jest inny :). Kokosowy Tort Raffaello jest wyjątkowy. Jeżeli jesteście wielbicielami tych kokosowych chrupiących pralinek to…..musicie go przygotować. Jest idealny na komunijne przyjęcie, choć u mnie królował na urodzinowym stole. Można tort kokosowy udekorować owocami, ale bardziej niebiańsko wygląda wykończony pralinkami. Gwarantuje Wam, że goście padną z wrażenia.

tort-rafaello2

Kokosowy Tort Raffaello

Na biszkopt potrzebujecie:

  • 7 jajek
  • szczypta soli
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 szklanka cukru drobnego
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

Na krem potrzebujecie:

  • 500 ml śmietanki kokosowej (używam puszcze ok 17%)
  • 80 g wiórków kokosowych
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 750 g serka mascarpone
  • 200 g białej czekolady
  • 50 ml Malibu

Na kisiel owocowy potrzebujecie:

  • 150 g borówek
  • sok z 1/4 cytryny
  • łyżka startej skórki z cytryny
  • 3 łyżki ekstraktu waniliowego (opcjonalnie 1 op. cukru waniliowego)
  • 3 łyżki cukru
  • 5 łyżek konfitury jagodowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Dekoracja:

  • 8 łyżek Amaretto lub 8 łyżek Malibu
  • 8 łyżek wody
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 100 g płatków migdałowych
  • pralinki Rafaello

 

Przygotowanie ciasta:

Rozgrzewamy piekarnik do 180 st (góra-dół). Przygotowujemy tortownicę 24 cm, którą na dole wykładamy papierem do pieczenia, zatrzaskujemy tortownice (bez papieru na bokach).

Oddzielamy białka o żółtek. Do misy wlewamy białka dodajemy szczyptę soli i ubijamy ok 4 min na sztywną pianę. Po tym czasie dosypujemy (ciągle ubijając) bardzo wolno cukier. Następnie ciągle ubijając, żółtko po żółtku. Wyłączyć ubijanie i dosypać zmieszane 2 mąki ze sobą i delikatnie przemieszać by nie pozbawić masy powietrza. Wlać do tortownicy i wsadzić do piekarnika. Piec przez 30 minut do suchego patyczka. Po upływie tego czasu wyciągnąć biszkopt z piekarnika i z ok 20/30 cm upuścić go 2 razy na podłogę (dzięki temu pozbawimy biszkopt powietrza i już nie opadnie). Ostudzić biszkopt i podzielić go na 3 blaty.

Śmietankę kokosową zagotować w garnku, dodać wiórki kokosowe, zmniejszyć ogień i gotować bez przykrycia przez około 45 minut na małym (co jakiś czas ciągle mieszając). Wiórki powinny wchłonąć cały płyn i powinniśmy otrzymać konsystencję kremu. Pod koniec dodać likier kokosowy. Odstawić z ognia, dodać połamaną na kosteczki białą czekoladę, roztopić i dokładnie ostudzić. Schłodzić w lodówce ok 4h.

W misce zmiksować mascarpone z cukrem pudrem. Dodać ostudzoną masę kokosową i wymieszać, wstawić do lodówki do czasu dalszego użycia.

Do garnka wrzucić 2/3 borówek dodać sok i skórkę z cytryny, ekstrakt waniliowy, cukier, konfiturę i zmiksować blenderem. Wymieszać 1 łyżkę mąki ziemniaczanej z 2 łyżkami wody, by powstała papka. Dodać mąkę z wodą do owoców, wymieszać i zagotować, zdjąć z ognia i dodać pozostałe borówki, Dokładnie ostudzić przed użyciem.

Przekładanie tortu:

Masę kokosową podzielić na 3 części, dwie części wykorzystać na przełożenie tortu a jedną na obłożenie go z wierzchu. Biszkopty skrapiać likierem, na to wykładać ostudzone owoce oraz masę kokosową. Po obłożeniu tortu masą kokosową obłożyć go wiórkami kokosowymi zmieszanymi z migdałami i wstawić na około 1-3 godziny do lodówki, udekorować pralinkami Rafaello.

Niech żyje kokos!

Zapisz

Print Friendly, PDF & Email

Mogą Cię również zainteresować

4 comments

Reply

Totalnie przepadłam! Z pewnością zrobię taki na swoje urodziny bo uwielbiam kokos, a ten tort wygląda niesamowicie 🙂

Reply

On jest tak pyszny, że nawet ci co go nie lubią go zjedli :D!!!

Reply

Witam:)czy mozna zrobic tort bez alkoholu? Tzn mozna czyms innym zastapic likier badz malibu? POZDRAWIAM

Reply

Jasne! Malibu mi tu pasuje, ale możesz użyć rumu, też będzie pycha 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie opublikowany. Required fields are marked *