Norweskie bułeczki z kremem budyniowym

Bardzo popularny słodka przekąska w Norwegii oraz w Szwecji. To tradycyjne szkolne bułeczki z kremem budyniowym. Całość oblana jest słodkim lukrem i posypana kokosem! Wszystko co najlepsze w jednej drożdżówce.

Najlepsze ciasto drożdżowe do niej jest wtedy, gdy przygotujecie je dzień wcześniej i będzie sobie przez noc odpoczywać w lodówce. Wtedy bułeczka jest delikatniejsza i rozpływa się w ustach. Domowy budyń może stanowić deser sam w sobie po zmieszaniu z kokosem. Nie trzeba robić bułeczek samo nadzienie też jest pyszne!

Skoleboller (18 szt)

Ciasto:

  • 320 ml mleka roślinnego (można użyć tradycyjnego 3,2%)
  • 50 g masła
  • 500 g mąki pszennej
  • 70 g cukru
  • 1 łyżeczka zmielonego kardamonu
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 7 g drożdży suchych
  • 1 jajko

Przygotowanie:

Mleko wlej do garnka i dodaj masło. Podgrzej do letniej temperatury, tak by masło się rozpuściło. Następnie dodaj cukier, roztrzepane jajko i całość wymieszaj.

Mąkę pszenną wymieszaj z suchymi drożdżami. Dodaj sól, kardamon, a następnie mleko wymieszane z resztą składników. Wyrób ciasto w robocie z końcówka hak, tak by było miękkie i elastyczne w postaci kuli. Gdy ciasto się za bardzo klei dosyp 2 łyżki maki.  Odstaw i przykryj ciasto ściereczką w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.

Ciasto drożdżowe można wstawić do lodówki na cała noc. Trzeba wtedy szczelnie zawinąć miskę z ciastem folią spożywczą, by nie wyschło. Rano można formować z ciasta bułeczki.

Składniki na budyń:

  • 4 żółtka
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 500 ml mleka roślinnego (można użyć tradycyjnego 3,2%)
  • 30 g cukru do mleka
  • 30 g cukru do jajek
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

 

Przygotowanie:

W garnku zagotuj 400 ml mleka z 30 g cukru

W miseczce utrzyj żółtka z 30 g cukru, by były białe i puszyste. Dodaj do jajek mąkę i 100 ml mleka, zmiksuj całość, by nie było grudek. Wlewaj powoli masę jajeczną do pozostałego gotującego się mleka cały czas mieszając, aż krem zgęstnieje. Zagotuj minutę i zdejmij z palnika. Dodaj ekstrakt z wanilii i wymieszaj.

Przykryj ciepły budyń folią spożywczą, tak by folia dotykała budyniu i nie utworzył się kożuch. Odstaw masę do ostudzenia. Gy będzie już letnia możesz schłodzić ją w lodówce.

Wykonanie całości

Wyrośnięte ciasto drożdżowe uformuj w wałek i pokrój na 18 kawałków. Z każdego kawałka uformuj okrągłe bułeczki. Ułóż ja na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w dużych odległościach od siebie. Przykryj ściereczką kuchenną i pozostaw na blacie do podwojenia objętości.

Gdy bułeczki podwoją swoją objętość, dnem szklanki zrób w każdej z nich wgłębienie, przyciskając szklankę mocno, praktycznie do samej blaszki (ciasto powinno być dość cienkie w tym miejscu), następnie wypełnij wgłębieniem przygotowanym budyniem.

Piecz w temperaturze 180ºC przez 15 minut. Wyjmij i ostudź na kratce.

Polewa:

  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 100 g wiórków kokosowych

Wiórki kokosowe wsyp na suchą patelnię i podpraż do lekko złotego koloru. Cukier puder wsyp do miseczki. Dodaj sok z cytryny i zmieszaj do postaci gęstego, ale lejącego lukru. Polukruj bułeczki dookoła nadzienia i obsyp prażonymi wiórkami.

 

Norweskie bułeczki drożdżowe z kremem budyniowym można przechowywać do 4 dni. Natomiast nigdy tak długo nie udało mi się ich przetrzymywać, bo wszystkie zostały zjedzone.

 

Print Friendly

Mogą Cię również zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie opublikowany. Required fields are marked *