12 Smakołyków Portugalii

Portugalia była moim kolejnej miejscem na mapie, które czekało cichutku, by w końcu tam dojechać. Doczekałam się! Zawsze marzyłam o cudownej Lizbonie, o czerwonych dachach i wyobrażałam sobie, jak cudownie pochłania mnie to miasto i cieszę oczy wszystkim co tam zobaczę. Uwielbiając kuchnię hiszpańską i włoską, brakowało mi do kompletu znajomości portugalskiego temperamentu kulinarnego. Dziś obalę kilka faktów i mitów dotyczących 12 smakołyków Portugalii.

1.TEMPURA pochodzi z Portugalii

Warzywa w tempurze, ryba w tempurze. To nie tradycyjne dania kuchni Japońskiej, tylko właśnie Portugalskiej. Portugalczycy są mistrzami w smażeniu wszystkiego! Pysze są smażone małe krokieciki (croquete lub pasteis), które przygotowywane są z ryby lub warzyw oraz ryżu. Kiedy w roku 1543 do wysp Japońskich przypłynęły łodzie Portugalskie, tempura zawładnęła całą Japonią. Ot i cała tajemnica japońskiej kuchni właśnie została odkryta.

 

2. KAWA jest gorzka i nie smaczna

Bica, bo tak po portugalsku jest kawa, to nasza wersja espresso.

Portugalczycy jak włosi jedzą małe śniadania. Przeważnie coś na słodko i obowiązkowo piją kawę. Dlatego portugalskie Pastelerias (cukiernie) rano są zawsze oblężone, nie tylko przez turystów, ale głównie przez miejscowych. Zapomnijcie w Portugalii o czymś takim jak Caffe Latte. Dostaniecie zwykłą czarną kawę z dodatkiem mleka. Dawałam im szansę, mnóstwo szans. Puenta była taka, że sklepowa rozpuszczalna dobrej jakości była lepsza, niż tradycyjna czarna Bica, która zawsze była gorzka i nie smaczna!

 

3. PASTEIS DE NATA / PASTEIS DE BELEM są pyszne, ale przereklamowane

Wiem, teraz sobie myślicie.....jak ona może tak pisać o najcudowniejszym deserze świata?! Ano mogę, bo znalazłam dużo pyszniejszy deser pochodzący z Sintry, miejsca niedaleko samej Lizbony. Travesseiros de Sintra to w dokładnym tłumaczeniu Poduszeczki z Sintry. Są to delikatne podłużne ciasteczka, zawijane i nadziewane migdałowo jajecznym kremem oraz posypane drobnym cukrem.

 

4. VINHO VERDE, wino zielone- tak takie też istnieje

Po wizycie w Portugali, dowiedzieliśmy się również, że podział win na białe i czerwone to zdecydowanie mało. Młode białe wino dojrzewające nazywa się tu winem zielonym. Jest ono delikatnie musujące i bardzo łagodne w swoim smaku. Idealnie na letnie upały!

 

 

5. DORSZ NA 365 SPOSOBÓW- codziennie można go przygotować inaczej

Bacalhau- tak po Portugalsku jest dorsz. Największy przysmak to ten suszony, ale jego zapach niejednych odstrasza. W restauracjach podają tą rybę na mnóstwo sposobów. Pieczoną, grillowaną, duszoną, z jajecznicą. Bardzo często restauracje mają na zewnątrz swoich lokali ustawione duże metalowe grille i na świeżo grillują Wam rybkę, zgodnie z zamówieniem.

 

6. LIKIER WIŚNIOWY GINJA / GINJIHA to wspaniała rozkosz w czekoladowym kieliszku

Włosi mają swoje Limocello, a Portugalczycy wiśniowy likier Ginja. Najbardziej popularny jest on w miejscowości Obidos i dostępny nawet w postaci 1 shota za 1 euro. Cudownie słodki i rozpływający się w ustach. W czekoladowym kieliszku smakuje wybornie, niczym pralina wiśniowa!

 

7. PORTUGALSKIE CARACOIS są cudowne! (Nigdy nie podejrzewałam, że to napisze!)

Caracois w tłumaczeniu na polski to ślimaki. Wiem, wiem, wiem.... to bezbronne istoty. Wiem, każdy w parku zabierał je do słoika i zabierał do domu (i nie wyobrażał sobie, że można je jeść)! Wiem! Ale...przygotowane na świeżo portugalskie caracois są pyszne! Małe ślimaki gotuje się w bulionie z aromatycznym winem, mieszanką oregano, kolendry, pieprzu i papryki. W Portugalii rocznie spożywa się 4 tys. ton ślimaków!

 

8. CALDO VERDE jedna z pyszniejszych zup Portugalskich (obowiązkowo z chorrizo!)

Bazą tej zupy jest przypominająca jarmuż, kapusta Toskańska (jeden z przepisów na kapustę toskańską jest na blogu) nazywana przez Portugalczyków cavolo nero. Obowiązkowym dodatkiem do niej jest chrupiące i pikantne chorrizo, które podkreśla delikatność zupy.

 

9. CATAPLANA- kociołek samych najpyszniejszych dobroci

Portugalska cataplana swoją nazwę ma od miedzianego kociołka w jakim się ją przygotowuje. Jest to potrawka/ gulasz z owocami morza z dodatkiem ziemniaków i warzyw. Potrawa jest bardzo sycąca, przeważnie serwowana dla min. 2 osób.

 

10. CHURRERIA uliczne stragany ze smażonymi słodkościami

Portugalczycy znają się na pysznych, słodkich i chrupiących churros. Żeby nie było mało tej rozkoszy to churros mogą być w środku nadziewane np. czekoladą. Wtedy nazywają się churros recheados. Wersja dużo większa i niekształtna to Farturas. Każda z nich jest pyszna!!

 

11. BOLA DE BERLIM- to nie dania Berlińskie, tylko cudne kremowe pączusie

Bola de berlim z nadzieniem budyniowym są wszędzie. Na plaży sprzedawane są, tak jak u nas niegdyś jagodzianki nad morzem. Serwuje się je na ciepło i obowiązkowo obtoczone są w cukrze i cynamonie!

 

12. SARDINAS ASADAS- cudowny smak świeżej ryby, niestety nie są patroszone

Zdecydowanie najlepsze sardynki są w Portugalii! Sardynki tutaj są tak duże jak nasze śledzie. Są pyszne..... z jednym tylko małym problemem....pieczone w gruboziarnistej soli na ruszcie niestety nie są patroszone. W miejscu, gdzie mają swoje "gadżety" czuć gorycz, która powoduje, że pół sardynki idzie do wyrzucenia. Mimo tego, i tak je uwielbiam!

 

 

Print Friendly

Podobne przepisy