Beza kajmakowo kakaowa

Podobno kto raz zje dobrą bezę, to na zawsze ją pokocha. Podkreślam…dobrą! Moje początki z bezą były różne. Raz wychodziły dobre, innym razem były porażką. Długo z nią walczyłam. W końcu się polubiłyśmy. Ba…nawet mogę chyba stwierdzić, że kochamy się miłością wzajemną.

Biała beza Pavlowa

Nazwa tortu bezowego Pavlova pochodzi od nazwiska jednej z najsłynniejszych rosyjskich tancerek – Anny Pavlovej. Pavlova zasłynęła ze swojej roli baletowej, gdzie zachwycała widzów swoją lekkością i wdziękiem. Jak głosi legenda – Tort Pavlova został przygotowany z wdzięczności dla tancerki za jej trasę koncertową na terytorium Nowej Zelandii w miejscowości Wellington w 1926. Do miejsca powstania bezy roszczą również pretensje Australijczycy twierdząc, że została ona wykonana dla tancerki przez Berta Sachse w australijskim Perth.

Jak widzicie nie do końca znane są losy jednego z najsłynniejszych tortów świata. Pewne jest tylko tyle, że bezę dekorowaną owocami i bitą śmietaną zaczęto nazywać od nazwiska słynnej tancerki ok. 1933 roku.

Moja beza jest wariacją przepisu bazowego Pavlovej i jest niesamowicie pyszna! Czekoladę karmelową możecie zastąpić gorzką lub białą. Naprawdę jest warta grzechu kalorycznego!

Beza kajmakowo kakaowa

Beza kajmakowo kakaowa
Składniki na bezę:
  • 7 dużych jajek (L)
  • 450 g cukru drobnego
  • 2 łyżeczki octu jabłkowego
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżeczki kakao
  • 50 g czekolady mlecznej karmelowej (używam czekolad Callebaut)

 

Składniki na masę:
  • 500 ml śmietanki 36%
  • 250 g mascarpone
  • 200 g masy kajmakowej (z przepisu lub gotowej z puszki)

 

Przygotowanie bezy:

Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Nagrzewamy piekarnik na 140 st z funkcją góra-dół. Czekoladę kroimy na bardzo drobne kawałeczki. Oddzielamy żółtka od białek, uważając by w białkach nie było żadnego żółtka. Do misy miksera wlewamy białka i miksujemy na sztywną pianę. Następnie ciągle ubijając, bardzo powoli, łyżka po łyżce wsypujemy cukier drobny. Nadal ubijając dodajemy mąkę ziemniaczaną i ocet. Zatrzymujemy miksowanie i wsypujemy czekoladę oraz kakao. Łyżką delikatnie mieszamy 3 razy by kakao zrobiło nam wzorek w masie, a czekolada zapadła się w białkach.

Wykładamy blachę papierem do pieczenia i rysujemy 2 okręgi  20 cm na papierze (na 1 blaszce mieszczą się 2 okręgi 20 cm). Wylewamy masę bezową na okręgi. Spatułą delikatnie wyciągamy  masę na bokach ku górze.

Wsadzamy blachę z bezą na środkową szynę w piekarniku i pieczemy 70 min. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy bezę w środku zamkniętą, aż do całkowitego wychodzenia się piekarnika.

Przygotowanie masy:

Śmietankę 36% wlewamy do misy miksera i ubijamy, aż zobaczymy wzorek na śmietanie od końcówki miksera. Dodajemy do śmietanki mascarpone i masę kajmakową. Wszystko razem mieszamy na najwyższych obrotach ok 30 sek by powstała jednolita konsystencja.

Jeden płat bezy wykładamy na paterę. Nakładamy na niego 1/2 masy kajmakowej i przykrywamy drugim płatem bezy. Na górę wykładamy pozostałą masę kajmakową.

Beze kajmakowo kakaową można udekorować świeżymi owocami np. malinami, borówkami.

 

Print Friendly, PDF & Email

Mogą Cię również zainteresować

4 comments

Reply

Zdarzyło mi się kilka razy w życiu przygotowywać bezę, ale bez masy kajmakowej i jeszcze nigdy nie wyszła mi na 100% idealna… 🙁
Wygląda cudnie, więc pewnie smakuje nieziemsko 🙂

Reply

Ja zaczynałam od białej tradycyjnej Pavlovej. Na niej się uczyłam i poznawałam swój piekarnik. Bo znajomość temp. w piekarniku to ważna sprawa. Niektórym przy 140 st beza się pali, wtedy zalecam zmniejszyć na 130 st. Powoli dojdziesz do wprawy 🙂 Trzymam kciuki!!

Reply

W sumie ja robiłam z tego ( http://www.ciasta.net/tort-bezowy.php ) i nawet się udaje, pod warunkiem, że podchodzę do tego z odpowiednim, pozytywnym uczuciem, wręcz z miłością 🙂 Dziękuję za odpowiedź 🙂

Reply

W sumie ja robiłam z tego przepisu: http://www.ciasta.net/tort-bezowy.php i nawet się udaje, pod warunkiem, że podchodzę do tego z odpowiednim, pozytywnym uczuciem, wręcz z miłością 🙂 Dziękuję za odpowiedź 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie opublikowany. Required fields are marked *