Bezglutenowe pączusie

Kolejny przepis bezglutenowy! Wszystko chyba przez fakt, że zabrakło mi w domu mąki i wymyślam, co by tu zrobić bez niej. Choć do karnawału jeszcze długa droga, a sezon pączkowy dopiero przed nami, to nic nie zaszkodzi wypróbować przepis na Andrzejki!

Bezglutenowe pączusie są cudnie żółte w środku, a to wszystko za sprawą maki kukurydzianej. Dzięki obtoczeniu w cukrze trzcinowym wspaniale chrupią.

 

Bezglutenowe pączusie (20 szt)
Składniki:
  • 2 jajka
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 1/4 laski wanilii (same ziarenka)
  • 250 g białego sera zmielonego
  • 250 g mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1 łyżka spirytusu
dodatkowo:
  • olej rzepakowy do smażenia
  • cukier trzcinowy drobny
Przygotowanie:

Wbij jajka do miski i wsyp cukier oraz ziarenka wanilii. Ubijaj jajka z cukrem 3 min. Dodaj pozostałe składniki i miksuj na wolnych obrotach 1 min.

Masa powinna być jednolita, zwarta i nie lepiąca. Następnie formuj małe pączki i wrzucaj na rozgrzany olej.

Pączki piecz na ciemnobrązowy kolor nie na dużym ogniu, żeby pączki zdążyły się upiec w środku. Wyjmij pączki na talerz wyłożony ręcznikiem kuchennym.

Jeszcze ciepłe bezglutenowe pączusie posypujemy cukrem trzcinowym lekko zmielonym w młynku do kawy.

 

Można oczywiście użyć mąki pszennej, ale ten żółty kolor dodaje uroku tym małym słodkościom 🙂

 

 

Print Friendly

Podobne przepisy