Biszkopt bezglutenowy- najlepszy

Mając zamówienie na ślubny tort bezglutenowy zaczęłam eksperymentować. Udało mi się uzyskać nieziemsko lekki, ale zarazem równie pyszny biszkopt w smaku, nie do odróżnienia od biszkoptu na mące pszennej. Upiekłam go na gotowym miksie mąk bezglutenowych wykorzystywanych w cukiernictwie bezglutenowym. Ten biszkopt bezglutenowy jest bardziej delikatny od biszkoptu tradycyjnego, bardziej też się kruszy, ale przy dodaniu odrobiny oleju, ma niesamowity smak. Nie wiem, czy nie jest nawet lepszy od tradycyjnej wersji...

Biszkopt bezglutenowy- najlepszy (30 cm - 24 kawałki)
Składniki:
  • 10 jajek
  • 290 g drobnego cukru do wypieków
  • 300 g mąki bezglutenowej*
  • 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 8 łyżek oleju z pestek winogron

* Gotowa mieszanka mąki bezglutenowej firmy Schar - Mix Patisserie (dostępna również w Tesco)

Przygotowanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Do misy miksera wbić jaja i dodać cukier. Miksować tak długo, aż zaczną się pojawiać ślady po ubijaczce. Musimy uzyskać puszystą, gęstą pianę.

Wymieszać w jednym naczyniu mąkę bezglutenową, proszek do pieczenia oraz mąkę ziemniaczaną.

Do ubitej masy dodać partiami suche składniki. Na najniższych obrotach, albo szpatułą wymieszać wszystko bardzo delikatnie, by ubite jajka nie opadały. Na koniec  wlać olej i wymieszać wszystko tylko do połączenia.

Tortownicę o średnicy 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Gotową masę delikatnie przelać do foremki, wyrównać.

Piec w temperaturze 170ºC przez 35 min do tzw. suchego patyczka. Przestudzić w formie, następnie wyjąć i wystudzić na kratce. Z tej formy wyjdą Wam 2 ok 3 cm blaty, lub 3 bardzo cienkie.

 

Print Friendly

Podobne przepisy