Drożdżowe bułeczki z cynamonem

Drożdżowe bułeczki z cynamonem to smak mojego dzieciństwa. Babcia robiła najlepsze na świecie. Choć wyglądają na bardzo pracochłonne, wcale takie nie są! Ciasto wyrabiam robotem z końcówką hak, więc praktycznie robi się samo! Ręczne domowe miksery również mają taką końcówkę, wcale nie trzeba kupować specjalnego sprzętu, a w domu unosić się Wam będzie zapach aromatycznego cynamonu!

Moje drożdżowe bułeczki z cynamonem mają tradycyjne nadzienie: masło, cukier i cynamon. By było troszkę fit używam w przepisie cukru trzcinowego! To idealna domowa słodkość dla maluchów i pobija każdą sklepową drożdżówkę!

bułeczki drożdżowe z cynamonem

Drożdżowe bułeczki z cynamonem 10 szt.
Składniki na ciasto:
  • 250 ml mleko
  • 1 saszetka drożdży instant 7 g
  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g cukru trzcinowego
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 70 g masła
  • do posmarowania: pozostałe białko + 2 łyżki mleka
Składniki na nadzienie:
  • 90 g masła
  • 20 g cynamonu w proszku
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
Składniki na lukier:
  • 3/4 szklanki cukru pudru trzcinowego
  • 5 łyżek soku z pomarańczy

 

Przygotowanie:

Mleko podgrzej w garnku, by było lekko ciepłe. Wsyp drożdże i wymieszaj, odstaw na 5 minut. Do misy przesiej mąkę dodaj cukier i sól.

Wlej mleko i wyrabiaj robotem z końcówką hak przez 3 min do połączenia się składników. Następnie dodaj całe jajko i żółtka. Nadal miksuj przez 5 min. Wlej roztopione, ale schłodzone masło cienką stróżką bardzo powoli do ciasta. Miksuj kolejne 5 min.

Przykryj folią spożywczą i odstaw na 1 i 1/2 godziny do wyrośnięcia.

Po tym czasie wyłóż ciasto na blat oprószony delikatnie mąką i rozwałkuj na prostokąt.

W garnku rozpuść mało. Wsyp do niego cukier oraz cynamon i wymieszaj na jednolitą masę.

Rozwałkowany placek na całej powierzchni posmaruj rozpuszczonym nadzieniem maślano- cynamonowym.

Zwiń ciasto w jeden wielki rulon i dociskając go dłońmi i uformuj, by miał wszędzie podobną grubość.

Pokrój rulon w poprzek na 10 kawałków o grubości ok. 5 cm. Blaszkę tortową 31 cm wyłóż papierem do pieczenia.

Układaj pocięte ślimaki od środka formy na zewnątrz pozostawiając pomiędzy bułeczkami 2 cm przerwy. Odstaw na ok. 20 minut do wyrośnięcia.

Piekarnik nagrzej do 170 stopni C. Wierzch bułeczek posmaruj pozostałym białkiem z mlekiem. Piecz bułeczki na złoty kolor przez 35 min.

Cukier puder trzcinowy (mielę cukier trzcinowy w młynku do kawy) zmieszać z sokiem z pomarańczy. Po wyciągnięciu bułeczek cynamonowych z piekarnika odczekać 15 min i polać każdą bułeczkę 2 łyżkami lukru. Zostawić do całkowitego wystudzenia.

 

Jest też wersja wytrawno- słodka bułeczek drożdżowych z bekonem :), który przepis bardziej Was urzeka?

 

 

Print Friendly

Podobne przepisy