Domowa Nutella z białą czekoladą, nerkowcami i kokosem

Jest takie magiczne słowo na które dzieci dostają szału radości ….Nutella. Istnieje tyle słodyczy na świecie, tyle dobrych i zdrowych słodyczy, ale nie wiadomo czemu Nutella zawsze wygrywa?! Wiecie, że ten”przysmak” jest we Włoszech zakazany? Zapewne przez ogromne ilości tłuszczu palmowego i tych wszystkich E i e i E, nie mówiąc już o tym, że z kakaem to ona nie ma nic prawie wspólnego!

Dlatego dziś domowa Nutella z białą czekoladą. Tak, tak… nikt nie powiedział, że ten dziecięcy przysmak musi być tylko z mleczną albo gorzką. Bazą są tu nerkowce i kokos, a sama czekolada daje nam słodycz. Domowa nutella z białą czekoladą jest tylko delikatnie słodka, tak jak lubię najbardziej!

 

Domowa Nutella z białą czekoladą, nerkowcami i kokosem (2 słoiczki 220 g)

Składniki:

250 g nerkowców
100 g wiórek kokosowych
200 g białej czekolady

Przygotowanie:

Orzechy podrażamy na suchej patelni. Przesypujemy do miski. Wiórki kokosowe również podprażamy do lekko brązowego koloru. Przesypujemy do miseczki z nerkowcami. Do małego garnka wlewamy wodę ok. 3 cm i układamy na nim metalową lub szklaną miskę. Wsypujemy do miski białą czekoladę. Gotująca się para wodna ogrzewa miskę i w ten sposób topimy czekoladę na kąpieli wodnej. Do misy Thermomixa wrzucamy podprażone orzechy i na prędkości 5 mielimy je 3 min do uzyskania półpłynnej pasty orzechowej. Następnie dodajemy roztopioną czekoladę i na prędkości 7 łączymy wszystko przez 1 min. Przekładamy do słoiczków.

W takiej postaci domowa nutella z białą czekoladą może być przechowywana przez 2 tygodnie z dala od światła. Jeżeli chcecie, żeby była łatwa w smarowaniu nie trzymajcie jej w lodówce, albo wyciągnijcie z niej 30 min przez użyciem.

Smacznego!!

Print Friendly, PDF & Email

Mogą Cię również zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie opublikowany. Required fields are marked *