Drożdżówki z rabarbarem

Uwielbiam zapach ciasta drożdżowego unoszącego się w powietrzu! Drożdżówki były moją zmorą szkolną. Nigdy mi nie smakowały, bo twarde, bo niesmaczne. Z biegiem czasu uświadomiłam sobie, że drożdże potrzebują czasu, opieki oraz troski. Wtedy drożdżowe na pewno Wam wyjdzie. Pośpiech nie jest tutaj wskazany. Podejdźcie do przepisu ze spokojem, a zobaczycie, że drożdże Wam to wynagrodzą! Często używam drożdży w proszku (instant), bo mam je zawsze pod ręką, no i się nie psują! Zachowują się tak samo jak drożdże naturalne, a można ominąć etap zaczynu.

Drożdżówki z rabarbarem
Składniki (16 szt)
  • 500 g mąki pszennej
  • 15 g suchych drożdży
  • 1/4 szklanki
  • 2 jajka + 1 jajko do posmarowania
  • 250 ml mleka
  • szczypta soli
  • 70 g masła, roztopionego lekko ciepłego
Mus rabarbarowy:
  • 400 g rabarbaru
  • 180 g cukru
  • 2 łyżki masła

 

Przygotowanie ciasta:

Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.

Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami. Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Ja wyrabiam ciasto robotem z końcówką haka i trwa to ok 5 min. Ręcznie należy tak długo formować ciasto by zaczęło odchodzić od rąk i powstała zwarta, błyszcząca kula. Uformować z ciasta kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce i przykryć bawełnianą ściereczką. Zostawić do wyrastania na 1 godzinę.

Przygotowanie musu rabarbarowego:

Rabarbary obrać z wierzchniej skórki. Pokroić w małe kawałki. Do garnka wrzucić masło oraz pocięty rabarbar. Zasypać cukrem. Smażyć rabarbar ok 15 min, aż całkowicie się rozpadnie na mus. Wystudzić.

Po tym czasie ciasto ponownie krótko wyrobić i zrolować w podłużny baton. Pociąć baton nożem na 16 równych części. Każdą uciętą część rozwałkować podsypując odrobinę mąką na prostokątny placek ok 15 x7 cm. Na placku rozsmarować masę rabarbarową i zwinąć placek w rulonik wzdłuż dłuższych boków. Rulonik składamy na pół wzdłuż łączenia. Rozcinamy nożem zgięty rulonik na pół od strony zgięcia, zostawiając 2 cm na końcu nie przecięte. Przecięte kawałki ciasta rozwinąć na boki by powstał kształt serduszka.

Serduszka układać na blaszce wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Wyrośnięte drożdżówki z rabarbarem posmarować pędzelkiem roztrzepanym jajkiem na górze.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 25 minut.  Wyjąć i przestudzić.

Metoda dla maszynistów:

Wszystkie składniki umieścić w maszynie do pieczenia według kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta drożdżowego. Po tym czasie ciasto wyjąć, lekko zagnieść, uformować kulki i dalej postępować wg przepisu.

 

To taka wiosenna wersja drożdżówek. Jednym z moich pierwszych przepisów na blogu były drożdżówki z bekonem i syropem klonowym. Bardzo zaskakują swoim smakiem 🙂

 

Print Friendly

Podobne przepisy