Kokosowa manna z borówkami

Po weekendzie "tortowym" został mi w lodówce krem kokosowy, który jest niczym innym jak długo gotowanymi wiórkami kokosowymi z mlekiem kokosowym. Możliwości śniadaniowe były więc niewielkie, ale stworzyłam coś niesamowicie pysznego z dodatkiem mleka i kaszy manny! Zachowały się borówki z dekoracji toru, tak też śniadanie wyszło iście królewskie! Kokosowa manna z borówkami smakuje jak cudownie kokosowy krem z owocami, gdzie dominuje kokos i jego naturalna słodycz. Niby proste śniadanie, ale dzięki jednemu dodatkowi zyskuje zaskakująco dobre połączenie!

Kokosowa manna z borówkami
Składniki:
  • 70 g wiórek kokosowych
  • 1,5 szklanki śmietanki kokosowej (20%)
  • 30 g kaszy manny
  • 2 szklanki mleka
  • 100 g borówek

 

Przygotowanie:

Do garnka wrzucamy wiórki kokosowe i zalewamy je śmietanką kokosową. Gotujemy ok 30 min mieszając co jakiś czas, aż wiórki wchłoną cały płyn i powstanie nam gęsta masa. Przekładamy masę do miseczki i odstawiamy.

Do garnka, gdzie gotowaliśmy wiórki kokosowe wlewamy mleko i wsypujemy kasze mannę. Gotujemy ok 7 min. Dodajemy do manny nasz krem kokosowy i gotujemy wszystko razem do lekko płynnej konsystencji. Wyłączamy.

Przekładamy połowę masy do szklanek i układamy połową borówek. Na owoce znów kładziemy kolejną warstwę masy i kończymy dekoracją borówek.

 

Kokosowa manna z borówkami jest naturalnie słodka dzięki kokosowi. Jeżeli mało Wam słodkości to śmiało możecie dosłodzić np. cukrem kokosowym lub innymi zamiennikami cukru białego.

Print Friendly

Podobne przepisy