Marmolada pomarańczowa

Gdy myślę sobie – marmolada pomarańczowa od razu mam przed oczami francuskie śniadanie! Uwielbiam ją za delikatnie gorzkawy smak w całej gamie swojej słodyczy. Pyszną marmoladę pomarańczową podają w sieci francuskich restauracji Charlott min. w Warszawie czy Wrocławiu. Gwarantuję Wam, że marmolada pomarańczowa raz zrobiona uzależnia na 1000%.

Marmolada pomarańczowa

Składniki:
  • 4 duże pomarańcze (organiczne nie pryskane)
  • 2 cytryny (organiczne nie pryskane)
  • 1 laska wanili
  • 8 szklanek cukru trzcinowego
  • 8 szklanek wody
Przygotowanie:

Jeżeli nie uda Wam się dostać organicznych pomarańczy to należy pomarańcze sparzyć wrzątkiem trzy razy. Za każdym razem zmieniając wodę.

Skórkę z pomarańczy i cytryny zetrzeć na tarce z z dużymi oczkami. Następnie pokroić pomarańcze oraz cytryny w plasterki i wrzucić do garnka. Laskę wanilii przekroić na pół i wydrążyć ze środka nasionka. Wrzucić nasionka do garnka oraz przekrojoną laskę wanilii ( taka laska wanilii ma jeszcze w sobie dużo smaku). Wlewamy wodę oraz cukier. Zagotowujemy wszystko w garnku, aż z zacznie nam się robić syrop. Wyłączamy garnek i odstawiamy na całą noc by przeszły wszystkie smaki z pomarańczy do syropu.

Następnego dnia stawiamy garnek na gazie i gotujemy ok 2 godzin. Co jakiś czas mieszamy marmoladę by nie przywarła do garnka. Konsystencja będzie się wydawać płynna, ale po stężeniu stanie się zwarta i dużo gęstsza. Wyciągamy laskę wanilii z garnka.

marmolada pomarańczowa

Gorącą marmoladę przekładamy do wyparzonych słoiczków. Zakręcamy nakrętką i obracamy słoik do góry nogami, stawiając dżem na nakrętce. Zostawiamy tak, aż słoiki będą zimne.*

*jeżeli nie lubicie większych kawałków pomarańczy możecie śmiało blenderem zrobić z nich puree i następnie przełożyć do słoików.

W takiej postaci marmolada może być przechowywana do 6 miesięcy.

Print Friendly, PDF & Email

Mogą Cię również zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie opublikowany. Required fields are marked *