Włoski makaron jest najlepszy na świecie. O jego rodzajach, typach i formach można napisać książkę. Nie wyobrażam sobie życia bez świeżego makaronu. Nie kupuję gotowych paczkowanych suszek. Odkąd zakupiłam prostą maszynkę do makaronu, jadam włoską pastę dużo częściej.

włoski makaron

Nie jestem zwolennikiem tysiąca sprzętów w kuchni. Uwielbiam pracować tradycyjnymi metodami, ale uwierzcie mi...jak raz zrobicie makaron maszynką do makaronu to zrozumiecie, że to konieczne wyposażenie każdej kuchni. Moja mama w to nie wierzyła, a jednak ją maszynka też zaczarowała :). Maszynki do makaronu często są w Lidlu w promocji za ok 90 zł. Gwarantuję Wam, że to będą dobrze wydane pieniądze.

Ja posiadam maszynkę marki Mercato. Tutaj zobaczycie jak włoski makaron robi się SAM 🙂

Włoski makaron

Zacznijmy od tego, że włosi robią makaron na zupełnie innej mące niż nasza. U nich jest dużo cieplej mniej wilgotno i zboża są zupełnie innej jakości. Wcale nie gorszej czy lepszej po prostu innej. Włosi mają ok 10 mąk typu 0. Ich typ "00" to coś w stylu nasz typ mąki pszennej o której więcej piszę w tym artykule.

Jedni do makaronu dodają szczyptę soli inni nie. Znów co region to inna tradycja i każdy jest mądrzejszy. Ja sól dodaję bo tak lubię. Wtedy daję jej mniej do wody, w którym gotuję włoski makaron.

Najlepszą polską mąką na makaron jest pszenna typ 500.

3 podstawowe zasady dobrego makaronu

Podstawowa zasada jest taka na każde 100g mąki należy wbić 1 jajko. To jest baza. Z takich proporcji wychodzi idealne ciasto makaronowe. Jeżeli chcecie by było twardsze to możecie dodać żółtko. Mój przepis na podstawowy makaron włoski to 150 gr mąki, 1 jajko+ 1 żółtko oraz sól.

Kolejną ważną rzeczą przy przygotowywaniu makaronu włoskiego jest czas "leżakowania" ciasta w lodówce. Glutem w cieście pracuje 30 min. To on sprawia, że ciasto jest sprężyste. Ten etap jest bardzo ważny.

Trzecią najważniejszą kwestią jest suszenie makaronu. Po przygotowaniu makaronu, należy bardzo obficie obtoczyć go w mące i rozwiesić na suszarce by trochę wyschnął. Jak nie macie suszarki do makaronu to rozłóżcie makaron na blacie, by jak najmniej makaron stykał się z innymi kawałkami ciasta.

suszenie-makaronu

Przepis na makaron:

Składniki:

  • 150 g mąki typ 500
  • 1 żółtko
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1 łyżka wody

Przygotowanie:

Na stolicę wsyp mąkę. Zrób w niej zagłębienie. Wbij do zagłębienia jajko oraz żółtko.Wsyp sól.włoski makaron

Zmieszaj w środku widelcem lub palcami. Zasyp mąką i zacznij wyrabiać ciasto.

włoski makaron

Jeżeli ciasto jest za suche dodaj łyżkę wody. Wyrób dokładnie ciasto by miało zwartą konsystencję i się nie rozsypywało. Ugniataj na stolnicy, aż do otrzymania okrągłego kształtu. Gdy ciasto jest gotowe zawiń je w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 30 min. włoski makaron

Wyciągnij z foli. Podsyp obficie mąką by ciasto się nie sklejało i rozwałkuj. Jeżeli używacie maszynki do makaronu to tutaj całą pracę robi już za nas maszynka.

włoski makaron

Wycinaj wzory zgodnie z potrawą jaką planujesz podać.

włoski makaron

włoski makaron

włoski makaron

Wysusz go na suszarce lub rozłóż na blacie. Gotuj makaron w posolonym wrzątku ok 2,5 - 3 min.

Rodzaje włoskich makaronów

Każdy region ma swoje kształty i typy makaronów. Do każdej potrawy jest używany inny rodzaj makaronu.

pasta-genowa

 

pasta-napoli

 

pasta-napoli

Typowy polski błąd

Nigdy, ale to nigdy nie używajcie do sosu bolognese (ragu alla bolognese) makaronu spaghetti. To profanacja włoskiej kuchni. Dlaczego?? Spaghetti jest za cienki i ma za małą powierzchnię by sos się do makaronu przykleił. A sos bolognese jest sosem mięsnym (nie pomidorowym jak to w Polsce bywa). Mięso musi mieć powierzchnię by mogło się do makaronu przykleić. Dlatego też najlepiej używać tagliatelle, tagliolini albo pappardelle.

– Tagliolini: 3mm
– Tagliatelle: 10mm
– Pappardelle : 25mm

tagliatelle

Jeżeli ten post skłoni Cię do zaprzestania kupowania gotowych suchych makaronów to będzie to mój wielki sukces!!! Jestem ciekawe jaki jest Wasz ulubiony makaron? Robicie go ręcznie czy używacie maszynki? Może znacie inne polskie błędy przygotowania włoskiej pasty?

 

 

Print Friendly

Podobne przepisy

  • Karolina Nicpoń

    super 🙂 muszę kiedyś spróbować!

    • http://kulinarnenawigacje.pl/ Agnieszka

      Zobaczysz różnicę w smaku 🙂 pasta fresca rulezzz

  • Ambasador marki Samsung

    kiedyś próbowałam zrobić ale kompletna klapa 🙁 I od tamtej pory nie próbowałam już. Kupuję w sklepie włoskie makarony z primo gusto, bardzo smaczne. Ale myslę, że spróbuję jeszcze jednego podejścia, może tym razem mi się uda 😉

    • http://kulinarnenawigacje.pl/ Agnieszka

      Ten przepis jest genialny! 🙂 Ja też robiłam kilka podejść do dobrego makaronu. W końcu się przeprosiliśmy 😀 Pozdrawiam i czekam na rewelacyjne efekty!!

      • Paulina

        Dzięki, może i spróbuję 😉 Bardzo lubię parpadelle 🙂