Raffaello jaglane

To, że uwielbiam słodycze to zapewne wiecie, ale zawsze staram się jeść zdrowe słodycze! Kokos uwielbiam pod każdą postacią. Jest idealny do kremów, i mas cukierniczych, ale sam w sobie w połączeniu z kaszą jaglaną, może być idealnym deserem!

Sklepowe Raffaello jest pyszne, ale domowa wersja jest jeszcze lepsza i jaka zdrowa! Przepisów na pralinki Raffaello jest dużo. Przetestowałam kilkanaście wersji i najbardziej lubię ten przepis poniżej.

Raffaello jaglane
Składniki: (60 sztuk)
  • 500 ml mleka kokosowego (ok 20%)
  • 3/4 szklanki kaszy jaglanej suchej
  • 2,5 szklanki wiórków kokosowych +do posypania (2 szklanki)
  • 4 łyżki likieru Malibu *
  • 5 łyżek syropu klonowego**
  • 60 migdałów

*Malibu można pominąć, jeżeli deser będzie dla dzieci

** można dosłodzić cukrem kokosowym, albo nie słodzić w ogóle

Przygotowanie:

Migdały zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 – 20 minut. Odlewamy wodę i obieramy ze skórki.

Kaszę jaglaną przelewamy wrzątkiem. Dokładnie płuczę w wodzie, odcedzamy i przekładamy do garnka. Wsypujemy 3/4 szklanki wiórków kokosowych. Wlewamy mleko kokosowe i gotujemy wszystko razem 30 minut, aż kasza się ugotuje i całkowicie wchłonie mleko i będzie miękka. Jeżeli kasza po tym czasie nadal jest twarda dolewamy jeszcze trochę mleka i gotujemy 10 min. Masę kokosowo- jaglaną studzimy.

Do lekko ciepłej masy dodajemy Malibu, syrop klonowy i wszystko blendujemy na gładką masę. Można masę blendować na kilka partii, będzie bardziej jedwabista.

Z masy formuję kulki wielkości orzecha włoskiego. W środek wciskam po jednym migdale. Obtaczam w wiórkach kokosowych i odkładam na talerz.

Raffaello jaglane można wsadzić do lodówki na godzinę by stało się bardziej zwarte.

 

Dla mnie Raffaello jaglane jest najlepsze zaraz po przygotowaniu! 

Print Friendly, PDF & Email

Mogą Cię również zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie opublikowany. Required fields are marked *