Tak na prawdę ten przepis powinien się pojawić 1 stycznia z samego rana (ale nie byłam w stanie ;p), dlatego, że shakshuka to danie na kaca :), albo jak kto woli na wzmocnienie głowy.

Tradycyjna wersja śniadania z Izraela zakłada paprykę i pomidory (są też wersje ze szpinakiem i fetą albo z kiełbaskami), ale ze względu, że papryki nie toleruję, to ją tu pomijam. Wersja pomidorowa mi najbardziej pasuje. Zresztą jak zauważyliście shakshuka to w polskim tłumaczeniu wielki bałagan, więc często na patelni ląduje to co zostaje w lodówce. To przepyszne śniadanie, które robi się samo!!! Najbardziej smakuje mi wersja z pieczonymi pomidorami i przekrojonym na pół czosnkiem, które piekę razem przez 30 min w 200st i dodaję zamiast tych z puszki. Tutaj przedstawiam wersję szybką, która będzie super daniem na poniedziałkowe DZIEŃ DOBRY 😀

Shakshuka wersja szybka dla 2 osób

Potrzebujecie:

- 2 puszki pomidorów bez skórki
- 3 lub 4 jajka
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka papryki wędzonej ostrej (można zastąpić zwykła ostrą chili)
- 2 łyżki oliwy
- szczypta kuminu (można pominąć, ale uwierzcie warto go dodać)
- sól i pieprz

Dodatki opcjonalne:

- pietruszka
- kiełbaska chorizo (można zastąpić boczkiem)

Przygotowanie:

Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę i dodajemy cebulkę i przyprawy, żeby oddały aromat. Następnie dodajemy pokrojony czosnek (nie od razu z cebulą bo zrobi się gorzki). Otwieramy puszki i dodajemy pomidory na patelnię (zawsze wlewam troszkę wody do puszek by maksymalnie wyciągnąć z nich zawartość). Dusimy ok 7 min by odparować wodę z patelni. Po tym czasie wbijamy jajka i dalej dusimy ok 5 min, aż białka się zetną, a żółtko zostanie płynne (dla tych co nie lubią płynnego żółtka, polecam po 5min podważyć jajka i obrócić je na drugą stroną na 2 min.)

Jako dodatek polecam:

Na rozgrzaną patelnię bez oleju wrzucamy pokrojone chorizo i ok 5min podsmażamy. Dodajemy do shakshuki i posypujemy pokrojoną pietruszką.

Miłego poniedziałku!!!!

 

 

 

 

 

Print Friendly

Podobne przepisy

  • Magdalena Bartosińska

    super!