Jedni nie umieją żyć bez masła orzechowego albo bez nutelli. Ja nie umiem żyć bez kremu ciasteczkowego! Okres jesiennej szarugi jest idealnym momentem na to, by go przygotować i przechowywać w słoiku. Choć jeszcze nigdy nie udało mi się go przetrzymać dłużej niż kilka dni, bo jest tak pyszny!

Krem ciasteczkowy z cynamonem

Składniki:
  • 200 gr ciasteczek korzennych (ja kupuję takie)
  • 250 ml mleka skondensowanego słodzonego
  • 75 g cukru brązowego
  • 50 g masła miękkiego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/4 łyżeczka zmielonych goździków

 

Przygotowanie:

Ciastka najlepiej zmielić w młynku do kawy na miał. Można użyć blendera jeżeli macie sprawdzone, że poradzi sobie z rozdrobnieniem na gładki miał ciasteczkowy.

krem_ciasteczkowy

Rozdrobnione ciasteczka przesypujemy do miski. Dodajemy miękkie masło, mleko skondensowane i cukier. Ucieramy wszystko na gładką pastę (ja to robię robotem kuchennym). Do masy dodajemy cynamon i zmielone goździki (goździki mielę również w młynku do kawy). Mieszamy wszystko jeszcze raz na gładką masę.

krem_ciasteczkowy

Masę przekładamy do słoiczków. W lodówce może być przetrzymywana do miesiąca.

To idealny prezent na święta dla każdego łakomczucha 🙂 Ładna wstążeczka, jakieś miłe słowo i jak znalazł na drobny upominek świąteczny.

Zastosowanie kulinarne inne niż posmarowanie na pieczywie:

  • dodaję krem do porannej czarnej kawy
  • idealny do wieczornego kakao
  • rewelacyjny do naleśników i pancaków
  • super pomysł na warstwę do tortu

 

Jak go raz spróbujecie to Wam gwarantuję, że się uzależnicie 🙂

SMACZNEGO!!!

Print Friendly

Podobne przepisy