Ciasto żurawinowe z cytryną

Są takie przepisy, które raz przetestowane ciągle wracają. To jest jeden z nich. Ucierane ciasto żurawinowe jest obłędnie pyszne i bardzo proste. Jego przygotowanie trwa zaledwie 10 min. Najlepiej się tutaj sprawdza świeża żurawina, która ożywia to ciasto. Pomimo swojego kwaśnego smaku żurawinowe ciasto z cytryną jest orzeźwiająco słodkie. Uwielbiam ten przepis!

 

Ciasto żurawinowe z cytryną
Składniki na ciasto:
  • 350 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g masła
  • 5 jajek
  • 180 ml mleka
  • 170 g drobnego cukru do wypieków
  • świeżo skórka otarta z 1 cytryny
  • 250 g świeżej żurawiny

Do misy miksera włóż miękkie masło i zmiksuj z cukrem na puszystą masę. Dodawaj jajka, jedno po drugim, ciągle miksując. Sparz cytrynę wrzątkiem i zetrzyj skórkę z cytryny do ciasta. Wlej połowę mleka i wsyp połowę mąki z proszkiem. Szpatułą wymieszaj całość i dodaj resztę mleka i mąki. Wymieszaj tylko do połączenia się składników.

Blaszkę o wymiarach dolnych 30 x 23 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto. Na wierzch równomiernie wysyp żurawinę.

Piecz w temperaturze 170ºC przez około 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjmij z piekarnika, przestudzić i polukruj.

Składniki na lukier:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 5 łyżek soku z cytryny

Wymieszaj cukier puder z sokiem z cytryny i rozetrzyj, by nie było grudek. Polej lukrem ciasto.

 

Ciasto żurawinowe z cytryną jest idealną bazą do każdych innych świeżych owoców. Wystarczy, że zamienicie świeżą żurawinę na śliwki lub truskawki!

Miłego wypieku!

Print Friendly

Podobne przepisy