Zbożowy chleb z dynią i żurawiną

Za oknem zapanowała zima, więc przedstawiam Wam dawkę witamin i energii, której tak bardzo teraz potrzebujemy. Zbożowy chleb z dynią i żurawiną jest idealny nie tylko na pożywne śniadanie czy kolację, ale idealnie pasuje do popołudniowej herbaty. Nie zawiera mąki ani jajek. Chlebek jest zbity dzięki siemieniu lnianemu i babkce płesznik, które scalają i wiążą chlebek w jedną całość.

Składniki:

  • 1,5 szklanki orzecha włoskiego
  • 1 szklanka pestek dyni
  • 2 ¾ filiżanki płatków owsianych
  • 1 szklanka suszonej żurawiny
  • 1/2 szklanki siemienia lnianego
  • 1/3 szklanki babki płesznik
  • 1/4 szklanki nasion chia
  • 2 łyżeczki soli morskiej
  • 3/4 łyżeczki mielonego cynamonu

 

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 200 st. Z dyni hokaido wydrążyć pestki (nie trzeba obierać ze skórki, bo dynia hokaido ma ją bardzo miękką po upieczeniu). Włożyć dynię do naczynia żaroodpornego przykryć i piec 60 min. Wyciągnąć dynię i ją schodzić. Następnie zblendować dynię na jednolite puree.

Zmienić temperaturę w piekarniku i ustawić na 160 st.  Wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Wysypać na papier orzechy, nasiona dyni i zapiekać w piekarniku ok 10 min, aż orzechy nabiorą brązowego odcienia. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.

W dużej misce wymieszać płatki owsiane, żurawinę, nasiona lnu, babkę płesznik, nasiona chia, sól, cynamon i gałka muszkatołową. Dodać  orzechy i pestki dyni. Dodaj puree z dyni, wodę, syrop klonowy i olej słonecznikowy i wszystko razem dobrze wymieszaj.

Formę do keksówki ok. 23x13 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć masę ciasta do keksówki przykryć folią spożywczą i odstawić na ok 3h, by siemię lniane i babka płesznik zwarły ciasto ze sobą.

Gdy ciasto odpocznie nagrzewamy piekarnik na 200 stopni. Zdejmujemy folię spożywczą. Wkładamy keksówkę do piekarnika i pieczemy 1 godzinę i 15 min.

Chlebek musi ostygnąć ok 2h, żeby był zupełnie zimny i zwarty.

Najlepiej smakuje z domowym masłem!!!

Miłych wypieków!!!

 

Print Friendly

Podobne przepisy