Puszysty sernik tradycyjny

To jest najlepszy sernik tradycyjny jaki kiedykolwiek jadłam.  Przepis jest wyjątkowy w swoim rodzaju! Ciasto jest cudnie puszysty i kremowy. Nie jadam serników i ich nie lubię, bo zawsze są twarde i zbite. Tym co mają podobnie jak ja, gwarantuję, że będziecie tym przepisem zachwyceni!

Można pominąć etap kruchego ciasta i masę serową wylać bezpośrednio na papier w tortownicy. Przepis bardzo szybki i łatwy do przygotowania z efektem WOW. Obiecuje Wam!

Jak przygotować sernik tradycyjny?

Puszysty sernik tradycyjny

Składniki:

kruche ciasto:

  • 300g mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 200g masła
  • 100g cukru pudru
  • 2 żółtka

masa serowa:

  • 1 kg twarogu w wiaderku
  • 6 jajek
  • 140 g masła
  • 2 budynie waniliowe
  • 2 szklanki cukru

Piekarnik nagrzej do 170 stopni góra dół.

Mąkę posiekaj z masłem i cukrem pudrem oraz kakao. Dodaj żółtka i odrobinę soli, szybko połącz w ciasto, uformuj kulę, owiń ją folią i chłodź przez około 30 minut. Rozwałkuj na 0,5 cm.
Spód formy do tortu 24 cm wyłóż papierem do pieczenia i rozłóż na nim ciasto. Nakłuj widelcem. Piecz je przez 10 minut w temperaturze 200 stopni.Wyciągnij.

Oddziel białka od żółtek. Masło utrzyj z cukrem i dodaj żółtka. Następnie nadal miksując dodaj twaróg zmielony. Wymieszaj wszystko razem i dodaj budynie. Białka ubij na puszystą masę i dodaj do masy serowej. Delikatnie wszystko wymieszaj, by białka za bardzo nie opadły.

Wylej masę serową na podpieczone kruche ciasto. Wsadź do piekarnika i piecz 60 min. Po tym czasie wyłącz piekarnik i uchyl drzwiczki. Wystudź sernik w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.

 

Print Friendly, PDF & Email

Mogą Cię również zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie opublikowany. Required fields are marked *