Puszysty sernik tradycyjny

To jest najlepszy puszysty sernik tradycyjny jaki kiedykolwiek jadłam.  Przepis jest wyjątkowy w swoim rodzaju! Ciasto jest cudnie puszysty i kremowy. Nie jadam serników i ich nie lubię, bo zawsze są twarde i zbite. Tym co mają podobnie jak ja, gwarantuję, że będziecie tym przepisem zachwyceni!

Można pominąć etap kruchego ciasta i masę serową wylać bezpośrednio na papier w tortownicy. Przepis bardzo szybki i łatwy do przygotowania z efektem WOW. Obiecuje Wam!

Jak przygotować sernik tradycyjny?

Puszysty sernik tradycyjny

Składniki:

kruche ciasto:

  • 300g mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 200g masła
  • 100g cukru pudru
  • 2 żółtka

masa serowa:

  • 1 kg twarogu w wiaderku
  • 6 jajek
  • 140 g masła
  • 2 budynie waniliowe
  • 2 szklanki cukru

Piekarnik nagrzej do 170 stopni góra dół.

Mąkę posiekaj z masłem i cukrem pudrem oraz kakao. Dodaj żółtka i odrobinę soli, szybko połącz w ciasto, uformuj kulę, owiń ją folią i chłodź przez około 30 minut. Rozwałkuj na 0,5 cm.

Spód możesz również zrobić z 200 g pokruszonych ciasteczek. Wyłóż spód ciasteczkami i zapiekaj w 200 st przez 8 min.


Spód formy do tortu 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Odetnij pasek papieru i wyłóż nim formę dookoła od wewnątrz. Na spodzie rozłóż ciasto. Nakłuj widelcem. Piecz je przez 10 minut w temperaturze 200 stopni. Wyciągnij i wystudź.

Oddziel białka od żółtek. Masło utrzyj z cukrem i dodaj żółtka. Następnie nadal miksując dodaj twaróg zmielony. Wymieszaj wszystko razem i dodaj budynie. Białka ubij na puszystą masę i dodaj do masy serowej. Delikatnie wszystko wymieszaj, by białka za bardzo nie opadły.

Wylej masę serową na podpieczone kruche ciasto. Wsadź do piekarnika i piecz 60 min. Po tym czasie wyłącz piekarnik i uchyl drzwiczki. Wystudź sernik w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.

 

Jeżeli lubisz serniki to zachwyci Cię mój ulubiony sernik baskijski z tego przepisu!

Sernik może być również wegański bez sera i jajek. Wtedy jest bardziej „bezsernikiem” ale ja go bardzo lubię!

Print Friendly, PDF & Email

Mogą Cię również zainteresować

5 comments

Reply

Ten przepis może się udać.. Ostatnio tyle razy próbowalam go zrobić i nigdy nie był rewelacyjny.. Jadłam w swoim życiu wiele serników ale ten z Akademii, restauracji w Warszawie był najlepszy.. Szkoda, że kucharz nie chciał się podzielić przepisem.. 🙁

Reply

Ja go uwielbiam. Mój ulubiony! Daj znać czy wyszedł!

Reply

Sernik wyszedł przepyszny, z jednym drobnym felerem. Na środku ser się nie upiekł i ze środka sernika po pokrojeniu wyciekała masa serowa. Nawet po „leżakowaniu” w lodówce 🙁 Mój piekarnik przy funkcji góra-dół z automatu ma termoobieg – czy to mogło być przyczyną? Może temperatura powinna być nieco wyższa, lub czas pieczenia trochę dłuższy?
Wprawdzie i tak zjedliśmy wszystko, bo był naprawdę smakowity, ale np. dla gości wolałabym zrobić perfekcyjnie 🙂

Reply

A jakiego sera używałaś?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie opublikowany. Required fields are marked *