Tarta z białą czekoladą i zieloną herbatą

Tarta z białą czekoladą to pyszne ciasto, które robi się ekspresowo. Smakiem będziecie zaskoczeni. Ja lubię białą czekoladę w połączeniu z zieloną herbatą matcha do kupienia w sklepie internetowym, albo w Kuchniach Świata. Jeżeli nie odpowiada Wam smak zielonej herbaty, możecie pominąć ją i przygotować klasyczną tartę z białą czekoladą.

Zdradzę Wam tajemnicę, że tarta z białą czekoladą przypadła bardzo do gustu teściowej mojej przyjaciółki. A to już chyba coś znaczy prawda?! 🙂

Tarta z białą czekoladą i zieloną herbatą
Składniki:
  • 2 tabliczki białej czekolady,
  • 250g serka mascarpone,
  • garść borówek amerykańskich,
  • starta skórka z limonki,
  • 2 łyżeczki zielonej herbaty matcha
  • cukier puder do posypania
Spód:
  • 150 g płatków migdałów
  • 150 g płatków owsianych
  • 200 g daktyli miękkich
Przygotowanie:

Płatki migdałów i płatki owsiane wysyp na suchą patelnię i praż, dopóki nie zrobią się lekko brązowe. Ostudź i zmiel w blenderze kielichowym lub młynku do kawy. Następnie dodaj miękkie daktyle i zmiksuj wszystko na jednolitą masę. Wyłóż nią spód formy do tarty 24 cm. Najlepiej takiej z wyjmowanym dnem. Wstaw do lodówki, by spód stężał.

Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej, czyli na palniku ustaw garnek z 5 cm wody. Na garnku połóż  metalową lub szklaną miskę i włóż do niej pokrojoną na mniejsze kawałki czekoladę. Serek mascarpone mieszamy z roztopioną czekoladą. Dodaj do masy zieloną herbatę matcha. Krem nakładaj na schłodzony spód ciasta, a na kremie rozłóż owoce. Posyp wierz tarty startą skórką z limonki oraz cukrem pudrem.

 

Może macie jakieś przepisy na swój ulubiony spód do ciasta? Z chęcią poznam Wasze pomysły!

 

 

 

Print Friendly

Mogą Cię również zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie opublikowany. Required fields are marked *