Zapiekany pudding ryżowy ze śliwkami

Śniadanie to dla mnie świętość! Nauczyła mnie tego moja mama. Nie zaczynam dnia bez zjedzenia rano czegoś dobrego. Oczywiście nie zawsze udaje się jadać sama dobre rzeczy, ale śniadanie to dla mnie podstawa. Jeszcze lepiej jak są to śniadania na słodko!

Zapiekany pudding ryżowy ze śliwkami również dobrze mogłabym nazwać zapiekane risotto na słodko, ale w tym przepisie używamy mleka roślinnego, więc danie będzie idealne na śniadanie, obiad, a nawet kolację! Moja mama przygotowywała mi zapiekany ryż z jabłkami i cynamonem. Był obłędny! Jedno z moich ulubionych dań dzieciństwa! Moja wersja jest trochę inna, choć metoda taka sama.

Zapiekany pudding ryżowy ze śliwkami (2 porcje)
Składniki:
  • 1 szklanka ryżu jaśminowego
  • 4 szklanki mleka roślinnego
  • 1 laska wanilii
  • 4 łyżeczki cukru kokosowego
  • 1 łyżka masła
  • 4 śliwki
  • łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:

Do garnka wsypujemy ryż i 2 szklanki mleka. Gotujemy. Czekamy, aż ryż wchłonie płyn i dolewamy kolejną szklankę mleka. Jeżeli ryż nadal jest twardy i wchłonął płyn to dodajemy ostatnią szklankę mleka. Dodajemy 2 łyżeczki cukru kokosowego. Wyciągamy ziarenka z wanilii i dodajemy do ryżu. Cały proces gotowania potrwa ok. 30 min. Ryż musi być miękki.

Piekarnik nagrzewamy do 180 st. Naczynie żaroodporne smakujemy połową łyżki masła i przekładamy do niego pudding ryżowy. Drugą połowę masła kładziemy na ryż. Śliwki kroimy w plasterki i układamy na ryży z masłem. Następnie całość posypujemy 2 łyżeczkami cukru kokosowego i cynamonem.

Wkładamy do piekarnika na 30 min.

Pudding ryżowy podajemy na ciepło, ale równie dobrze smakuje na zimno jako deser!

 

Print Friendly, PDF & Email

Mogą Cię również zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie opublikowany. Required fields are marked *