Czy przejście z typowej, znanej Ci kuchni mięsnej na wegetariańską kojarzy się z wyrzeczeniami? Czy obawiasz się, że będzie zbyt trudno, zbyt drogo, zbyt wymyślnie?
No tak, wegetarianizm to często egzotyczne przyprawy, nieznane produkty i zupełnie tajemnicze nazwy dań. A na koniec rodzina i tak marudzi, że wolała zwykłego kotleta.
Gotuję z ludźmi w całej Polsce i wiem, z jakimi mierzymy się ograniczeniami. Mało czasu, ograniczony budżet, chęć jak najszybszego zrobienia zakupów i nakarmienia głodnych domowników. A przy tym zadbanie o siebie i całą rodzinę. To nie lada wyzwanie!
Opracowując przepisy do książki byłam wierna naszym polskim smakom i lokalnym produktom. Długie godziny spędzałam na targowiskach, wybierając najlepsze produkty. Gotowałam i testowałam różne wersje na całej rodzinie i znajomych, a najlepsze efekty samodzielnie fotografowałam. Ta książka to zapis mojej osobistej podróży do bardziej roślinnej, przyjaznej kuchni.
Moja propozycja kuchni roślinnej jest prosta i sezonowa. Bazuje na łatwo dostępnych składnikach, którymi objadamy się w ciągu roku. Pokazuje różne pomysły na ich wykorzystanie do ostatniego kawałka. Bez zbędnego wymyślania, udziwniania i rozdmuchanych preceptur.
W książce dominują przepisy:
Kuchnia wegetariańska to przede wszystkim zupełnie inne podejście do produktów, które już znamy. Dlatego moje przepisy pokazują, jak z poczciwych warzyw uczynić bohaterów obiadu, jak zjadać ich więcej przez cały dzień i zamieniać w pełnowartościowe posiłki. Jak wycisnąć do ostatniej kropli sezon na nasze polskie owoce i zamienić je w doskonale desery i przekąski.
Książka to 8 różnorodnych rozdziałów:
Dla Ciebie. Dla Twojej mamy, przyjaciółki, może partnera i dzieci? Na pewno dla każdego, kto chce gotować zdrowiej, bardziej roślinnie i sezonowo, ale boi się wielkich rewolucji. W kuchni zmieścimy się wszyscy!
Wydałam ją, bo chcę być z Tobą również wtedy, gdy zdecydujesz się zostać w zaciszu swojego domu, z zamkniętym laptopem i wyciszonym telefonem. Książka to intymna relacja, której chcę być częścią.
Zaproś mnie do swojej kuchni!
Zapisz się na newsletter
|