fbpx
Page Loader

Kup moją książkę!

kulinarne nawigacje

Zmień swoją kuchnię z moją książką!

 

Czy przejście z typowej, znanej Ci kuchni mięsnej na wegetariańską kojarzy się z wyrzeczeniami? Czy obawiasz się, że będzie zbyt trudno, zbyt drogo, zbyt wymyślnie? 

No tak, wegetarianizm to często egzotyczne przyprawy, nieznane produkty i zupełnie tajemnicze nazwy dań. A na koniec rodzina i tak marudzi, że wolała zwykłego kotleta. 

Gotuję z ludźmi w całej Polsce i wiem, z jakimi mierzymy się ograniczeniami. Mało czasu, ograniczony budżet, chęć jak najszybszego zrobienia zakupów i nakarmienia głodnych domowników. A przy tym zadbanie o siebie i całą rodzinę. To nie lada wyzwanie!

Opracowując przepisy do książki byłam wierna naszym polskim smakom i lokalnym produktom. Długie godziny spędzałam na targowiskach, wybierając najlepsze produkty. Gotowałam i testowałam różne wersje na całej rodzinie i znajomych, a najlepsze efekty samodzielnie fotografowałam. Ta książka to zapis mojej osobistej podróży do bardziej roślinnej, przyjaznej kuchni.

Twórz swój wegetariański świat. Szybko. Przystępnie. Smacznie.

Moja propozycja kuchni roślinnej jest prosta i sezonowa. Bazuje na łatwo dostępnych składnikach, którymi objadamy się w ciągu roku. Pokazuje różne pomysły na ich wykorzystanie do ostatniego kawałka. Bez zbędnego wymyślania, udziwniania i rozdmuchanych preceptur. 

W książce dominują przepisy:

  • jednogarnkowe/ jednoblaszkowe
  • sezonowe i proste w przygotowaniu
  • niewymagające tysiąca przypraw z całego świata
  • przyjazne dla domowego budżetu

Kuchnia wegetariańska to przede wszystkim zupełnie inne podejście do produktów, które już znamy. Dlatego moje przepisy pokazują, jak z poczciwych warzyw uczynić bohaterów obiadu, jak zjadać ich więcej  przez cały dzień i zamieniać w pełnowartościowe posiłki. Jak wycisnąć do ostatniej kropli sezon na nasze polskie owoce i zamienić je w doskonale desery i przekąski.



Ile rozdziałów ma książka?

Książka to 8 różnorodnych rozdziałów:

  1. Przekąski- super pomysły na zdrowe podjadanie. Bez chipsów i paluszków.
  2. Śniadanie- świeży start w nowy dzień. Na te śniadania będziesz wstawać z uśmiechem.
  3. Obiad- moja zaskakująca odpowiedź na odwiecznie powracające pytanie: “Co dziś na obiad?”
  4. Przetwory- sezon zamknięty w słoikach i butelkach i pyszne wspomnienie polskiego lata.
  5. Wytrawne wypieki i chleb- dowód na to, że pieczenie wcale nie jest trudne. 
  6. Słodkie wypieki i ciasta- pomysły na celebrowanie mniejszych i większych okazji.
  7. Desery- (nie)grzeszne przyjemności dla małych i dużych.
  8. Przepisy konkursowe- wasze najlepsze pomysły na roślinne dania.
 

Dla kogo jest książka?

Dla Ciebie. Dla Twojej mamy, przyjaciółki, może partnera i dzieci? Na pewno dla każdego, kto chce gotować zdrowiej, bardziej roślinnie i sezonowo, ale boi się wielkich rewolucji. W kuchni zmieścimy się wszyscy!

Wydałam ją, bo chcę być z Tobą również wtedy, gdy zdecydujesz się zostać w zaciszu swojego domu, z zamkniętym laptopem i wyciszonym telefonem. Książka to intymna  relacja, której chcę być częścią.

 

Zaproś mnie do swojej kuchni!

Do zobaczenia w Twojej kuchni!