fbpx
Page Loader
Kulinarne Nawigacje
Kulinarne Nawigacje
  • Home
  • Książki
    • E-book
    • Książka
  • Przepisy
    • Śniadanie
    • Obiad
    • Kolacja
    • Wypieki
  • Porady
    • Case study
    • ABC gotowania
    • Składniki
  • Restauracje
    • Polska
    • Europa
    • Świat
  • Podróże
    • Polska
    • Europa
    • Świat
  • Recenzje
    • Książki
    • Filmy
    • Wydarzenia
  • O mnie
  • Kontakt
    • Współpraca
    • Catering
    • Szkolenia
  • Sklep
  • 0 produktów
FacebookTwitterInstagrampinterest
Kulinarne Nawigacje
  • Home
  • Książki
    • E-book
    • Książka
  • Przepisy
    • Śniadanie
    • Obiad
    • Kolacja
    • Wypieki
  • Porady
    • Case study
    • ABC gotowania
    • Składniki
  • Restauracje
    • Polska
    • Europa
    • Świat
  • Podróże
    • Polska
    • Europa
    • Świat
  • Recenzje
    • Książki
    • Filmy
    • Wydarzenia
  • O mnie
  • Kontakt
    • Współpraca
    • Catering
    • Szkolenia
  • Sklep
  • 0 produktów
Kulinarne Nawigacje

Catering

  • Udostępnij

Wyszukiwarka

Gotuję i podróżuję

Agnieszka Jasińska - nie jestem kolejną samozwańczą blogerką kulinarną. Jestem kucharzem i trenerem w gastronomii.
Uczę zawodowców oraz amatorów jak gotować inaczej i ciekawiej.
Znajdziesz tutaj przepisy na łatwe i smaczne dania oraz nauczę Cię krok po kroku je przyrządzać.
Jestem finalistką Hell`s Kitchen Polska. Skończyłam międzynarodowy kurs kulinarny we Włoszech w ICI (Italina Culinary Institute) oraz liczne kursy w Polsce. Prowadzę warsztaty kulinarne oraz pokazy gotowania na terenie całej Polski. Zajmuję się fotografią kulinarną i współpracuję z magazynami o tematyce kulinarno-podróżniczej.
Kocham jedzenie i dzielę się tutaj z Tobą swoimi przepisami i relacjami z podróży.

FacebookTwitterInstagrampinterest
kulinarne nawigacje

Instagram

kulinarnenawigacje

🥘Kucharz👩‍🍳Trener 📖 Pedagog 📸Fotograf
Kulinarna agentka od zadań specjalnych😎🍅Udowadniam, że WARZYWA mają super moc i nie zabijają!💚
🏆Hell's Kitchen

Agnieszka: uczę i szkolę jak zdrowo jeść i gotować!
Przywitam się, bo dużo nowych osób się tu poja Przywitam się, bo dużo nowych osób się tu pojawiło przez ostatnie 2 tygodnie!

👩‍🍳 Jestem kucharzem i trenerem kulinarnym. 👩‍🏫 Z pasji pedagogiem i fotografem jedzenia. 

Jedzenie jest szerokim tematem, więc staram się Kulinarnie Nawigować po dobym, zdrowym  i SMACZNYM stylu życia.💚

📚 Z wykształcenia jestem mgr stosunków międzynarodowych (biegle mówię po angielsku i prowadzę również warsztaty kulinarne w tym języku!). Prowadzę zagraniczne pokazy i live cooking w języku angielskim dla @polska.travel ❤️

✔️Z zamiłowania do jedzenia ukończyłam podyplomowo:
➡️ architekturę wnętrz (kolory, tekstury na talerzu mają znaczenie!)
➡️ rolnictwo (chciałam wiedzieć skąd się bierze jedzenie, które ląduję na moim i moich gości talerzach).

📸 Zawodowo zajmuję się również fotografią kulinarną. Współpracuję na stałe na warsztatch foto dla @makro_polska . Tworzę przepisy i zdjęcia do ebooków na zlecenia prywatnych firm. Fotografuję produkty spożywcze i tworzę dla nich unikatowe receptury.

🎬📽 Można mnie wynająć do nagrań kulinarnych na YT, filmów promocyjnych produkty kulinarne lub użyć tylko moich dłoni do pokazania krótkich kulinarnych filmów instruktażowych- jak i co przygotować.

👩‍🏫 Z pasji jestem pedagogiem z ukończonym kursem pedagogicznym i uczę przyszych techników żywienia oraz kucharzy w szkole branżowej przygotowywać dobre, ładne i pełnowartościowe dania.

📖Wydałam samodzielnie swoją książkę kulinarną. Jestem swoim własnym  wydawnictwem, a książkę można kupić tylko u mnie na blogu www.kulinarnenawigacje.pl/sklep

🩷 Kocham jedzenie, dlatego ... uprawiam sport i dużo się ruszam, bym mogła się zmieścić w drzwiach studiów kulinarnych, gdzie uczę amatorów i miłośników jedzenia jak przygotować pyszne, smaczne i piękne dania! 

🤝 Współpracuję na stałe ze studiem kulinarnym @przystanek11 w Zabrzu bo pochodzę ze Śląska! 😁

👉 Jeśli mogę coś dla Ciebie zrobić, przygotować, stworzyć lub napisać- NAPISZ ŚMIAŁO!

📸 zdj. Jarosław Stec 
_____
#kulinarnenawigacje #chef #gotowanie #pokazkulinarny #livecooking #targigastronomiczne #kucharz #warsztatygotowania #warsztatykulinarne #pokazygotowania #privatchef #kucharzdowynajecia #sprzętgastronomiczny
😵‍💫 Osiągnięcia, sukcesy oraz nabycie no 😵‍💫 Osiągnięcia, sukcesy oraz nabycie nowych umiejętności niewątpliwie pozytywnie wpływają na nasze samopoczucie. 

Ale...pracoholizm jest uzależnieniem. Nie bez powodu koncówka choroby przywołuje na myśl od razu alkoholizm. 

Pracoholizm określa osoby dla których praca staje się najważniejszą wartością życiową.  

Jest to zaburzenie równowagi między pracą, a innymi sferami życia oraz utrata kontroli nad własnym zachowaniem na skutek ciągłego wewnętrznego przymusu jej wykonywania- kosztem innych obszarów w życiu np. rodziny i bliskich. 

Uzależnienie od pracy może prowadzić nawet do śmierci. Szacuje się, że np. w Japonii aż 10 000 osób rocznie umiera przy biurku. 🤯 Taka śmierć doczekała się nawet swojej nazwy- karoshi, czyli śmierci z przepracowania. 🙈

A czym się objawia ta chroniczna i bezwarunkowa "miłość"🖤 do pracy? Chory nie jest w stanie myśleć o niczym innym, nigdzie indziej nie wkłada tyle energii co w pracę. Spędza w niej większość swojego czasu. Konieczność nawet chwilowego przerwania wykonywanych zadań może powodować u niego: 
➡️rozdrażnienie,
➡️bóle głowy,
➡️wściekłość
Jedynym lekiem na te dolegliwości jest tylko powrót do pracy. 😢

Osoba uzależniona od pracy ma również potrzebę stałego podwyższania sobie celów do osiągnięcia. Chce być lepsza od innych, pragnie ciągle nowych sukcesów i bardzo źle reaguje na porażki, nie potrafi sobie z nimi poradzić. 

Ci najbliźsi cierpią najbardziej 😔. Szkoda, że wtedy kiedy nie jest jeszcze za późno, zatraceni w pracy nie wiedzą kiedy przestać. 

Starajcie się im pomóc lub pomóżcie sobie.😔 

Ps. Potrzebuję rozmowy, słuchania i kontaktu, nie koniecznie samej ze sobą. Jesteś tutaj?
_____
#kulinarnenawigacje
36 lat skończone jak jeden dzień 😉 Jestem m 36 lat skończone jak jeden dzień 😉 

Jestem młoda, ale już na tyle dojrzała, by bawić się życiem. Mogę robić głupstwa, nie dlatego, że nie znam ich konsekwencji, ale właśnie dlatego, że wiem, jak to się skończy. Mogę z dziką premedytacją wgryzać się w życie.🍩 Bo kiedy jak nie teraz? Realizuję marzenia i prowadzę takie życie, by nie stracić żadnego dnia. Jak mówi @chodakowskaewa - "Czas i tak upłynie"…więc zacznij żyć NAPRAWDĘ już teraz!🥳 

👩‍🔬Czy wiesz, że Maria Skłodowska-Curie odbierała po raz pierwszy Nagrodę Nobla własnie w wieku 36 lat? To było ogromne wydarzenie, spektakularne i trudne dla wielu bardzo trudne. Jak to? Kobieta? Polka? Tak, właśnie ona! Ta, która zrobiła wszystko, by się uczyć, nie dała się postawić w kącie, tylko dlatego, że jest kobietą. Pracowała bardzo ciężko i udowodniła, że się da! 

Tak na prawdę poczułam się wolna i młoda dopiero po 30.😉 Zaakceptowałam w końcu siebie i dobrze czuję się we własnej skórze. Wiem już, że wiele rzeczy, które podobno nie wypada (ubiór, aktywność fizyczna i gibkość ciała- zobaczysz na ➡️ zdjęciu) jest dozwolone w KAŻDYM wieku!❤️ Liczy się MOJE samopoczucie. Wychodzę od 5 lat z założenia- Nie podoba Ci się to co robię? To nie patrz.😁 

➡️Im żyję dłużej, tym więcej zadaję pytań i częściej poddaję fakty w wątpliwość. Wiem, że na trudne pytania nie ma łatwych odpowiedzi. Dużo częściej mówię, że "to zależy" a biel i czerń zyskały mnóstwo odcieni szarości.🤍🩶 

Wiem, że warto być dla siebie i dla innych DOBRĄ. To wiele zmienia.🙌 

Jest takie powiedzenie „Do trzydziestki najgorszym swoim wrogiem jesteś ty, potem jest już DUŻO łatwiej”. Bardzo prawdziwe!❤️❤️❤️
_____
#kulinarnenawigacje #bądźsobą #36 #urodziny #birthday #mądrości #po30
Jeśli nikt się dziś o Ciebie nie zastroszczy - Jeśli nikt się dziś o Ciebie nie zastroszczy - zrób to SAMA ❤️

To danie, które bardzo lubię- omlet cesarski👸 Zamiast mąki pszennej używam zmielonych płatków owsianych lub migdałów. 

🥚3 jajka
🥚1/2 szklanki zmielonych płatków owsianych
🥚1/2 szklanki napoju roślinnego
🥚1 łyżeczka cukru wanilinowego
🥚mała szczypta soli
🥚2 łyżki masła
🥚cukier puder 

➡️Do miski wsyp zmielone płatki, dodaj mleko i wymieszaj na jednolitą masę. Dodaj TYLKO żółtka (białka odłóż na bok) oraz cukier wanilinowy i ponownie wymieszaj. 

➡️Białka ubij ddzielnie ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodaj ją do masy z żółtkami i delikatnie wymieszaj łyżką nie niszcząc ubitej piany. 

➡️Rozgrzej patelnię z masłem. Rozprowadzić masło po całej powierzchni patelni i wlej masę jajeczną na patelnię. 

➡️Smaż na mały ogniu przez ok. 5 minut lub do czasu aż omlet będzie od spodu ładnie zrumieniony. Następnie przewrócić go na drugą stronę za pomocą szerokiej łopatki - omlet może się porozrywać 😊 i tak porwiemy go na mniejsze kawałki za pomocą dwóch widelców lub łopatki. Kawałki omletu przewróć i obsmaż z każdej strony (niezbyt długo, do ścięcia się surowego ciasta). 

➡️Przełóż omlet na talerz, posyp cukrem pudrem i cynamonem. Podawaj z ulubioną konfiturą. Ja uwielbiam wiśniową 🍒

Zrób dla siebie dziś coś dobrego ❤️🙏
_____
#kulinarnenawigacje #dzieńkobiet #omletcesarski #zróbcośdlasiebie #omlet #śniadanie #nasłodko #deser #podwieczorek #jedzenie #sniadanienaslodko #pycha
4 marca to Światowy Dzień Otyłości Według R 4 marca to Światowy Dzień Otyłości 

Według Raportu Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego z 2021 roku otyłość i nadwaga dotyczy aż 68,9% mężczyzn i 48,2% kobiet w Polsce. Natomiast, według badań z 2017 roku Polacy są już na 6 miejscu najbardziej otyłych narodów w Europie. Wyprzedzają nas:
➡️1. Wielka Brytania
➡️2. Irlandia
➡️3. Czechy
➡️4. Hiszpania
➡️5. Grecja

Co więcej, do 2050 roku nadwaga skróci średnią długość życia w Polsce o 4 lata! 

Statystyki biją na alarm i trzeba za wszelką cenę odwrócić ten trend zwłaszcza, że otyłość to choroba PRZEWLEKŁA z tendencją do nawrotów i z bardzo poważnymi konsekwencjami!!!

Choroba otyłościowa powoduje ponad 200 zaburzeń i powikłań, m.in.: 
❌️cukrzycę, 
❌️insulinooporność
❌️dyslipidemię (niezdrowy poziom lipidów we krwi)
❌️nadciśnienie tętnicze
❌️chorobę wieńcową serca
❌️zespół bezdechu sennego
❌️choroby stawów 
❌️niealkoholowe stłuszczenie wątroby
❌️nowotwory

Otyłość ma też konsekwencje psychologiczne i społeczne: 
❌️niska samoocena
❌️depresja
❌️stygmatyzacja
❌️dyskryminacja 
❌️brak akceptacji otoczenia

📣Otyłość należy leczyć, jak każdą inną chorobę! 

W zależności od stopnia otyłości i jej przyczyny możemy wprowadzić różne formy leczenia: 

💚leczenie dietetyczne
💚wsparcie psychodietetyczne
💚leczenie farmakologiczne
💚leczenie bariatryczne 

📻 A już jutro w @radio_em_katowice na falach 107,6 FM po godz. 10:00 w audycji "Gotuj się na zdrowie" opowiem o trikach jak nie podjadać, a jeśli już.... to co podjadać😉.

Do usłyszenia! 😘
_____
#kulinarnenawigacje #otyłość #porady #leczenie #obesity #zmienswojezycie #radioem #gotujsienazdrowie #porady #fitzdrowie #dobraforma
🍰🎂 Sweet Targi w Katowicach 18-20.03 w MCK  🍰🎂 Sweet Targi w Katowicach 18-20.03 w MCK  @sweettargi_katowice

W poniedziałek 20.03 godz. 11:00 poprowadzę pokaz kulinarny- słodkości #zerowaste 

Będę w roli gościa, ale też pedagoga. Zabieram ze sobą moich uczniów!🥳 

Chcę im pokazać jak branża gastronomiczna jest szeroka. Co oferuje, gdzie można znaleźć pracę, że po Technikum Gastro nie trzeba zostać kucharzem i klepać przysłowiowego kotleta. To mnóstwo innych możliwości, które sama używam w swojej pracy!🤩😍 

Warsztaty, szkolenia, cateringi, fotografia, współprace marketingowe. 

Wpadnij, będę się kręcić po hali i z przyjemnością zamienię z Tobą kilka słów!

🧾Bilety na stronie @sweettargi_katowice
_____
Sweet Targi in Katowice 18-20.03 at MCK  @sweet 

On Monday, March 20, at  11:00 I will lead a culinary show - #zerowaste sweets 

I will be a guest, but also a teacher. I take my students with me. 

I want to show them how wide the gastronomy industry is.  What it offers, where you can find a job, that after the Gastro Technical School you don't have to become a cook and slap the proverbial cutlet. There are plenty of other possibilities that I use in my work!🥳

Workshops, training, catering, photography, marketing cooperation. 

Come on! I will be hanging around the hall and I will be happy to talk with you!
____
#kulinarnenawigacje #sweettargi #katowice #MCK #pokazkulinarny #slodkosci #gastro #texhnikumgastronomiczne #zspornontowice #chef
Widzę, że ludzie w ciągu tygodnia są w stanie Widzę, że ludzie w ciągu tygodnia są w stanie zadać więcej pytań sztucznej inteligencji AI i wirtualnym botom oraz mają z nimi lepszą relację, niż w ciągu ostatniego roku rozmawiali ze swoimi najbliższymi. 😔 

👩‍🍳 Jak sprawa ma się w gastronomii? ➡️ Na kolejnym zdjęciu znajdziesz modele robotów, które są już w polskich restauracjach. 

🤷‍♀️ Restauratorom i pracownikom w branży gastro coraz ciężej znaleźć pracowników. W związku z tym trendem ⬆️ liczba punktów gastronomicznych, które decydują się na wdrożenie rozwiązań umożliwiających automatyzację procesów w postaci robotów i sztucznej intalifencji AI. 

🔝W ostatnim czasie rekordowa liczba osób na świecie rezygnowała z pracy w gastronomii. Poszukują oni zatrudnienia gdzie oferuje się lepsze warunki pracy, wyższe pensje oraz więcej benefitów. W efekcie na rynku pracy obserwuje się niedobór kompetentnej siły roboczej (nad czym strasznie ubolewam). 😣 

Założona w Stanach Zjednoczonych firma American Robotech produkuje cztery rodzaje robotów pełniących funkcję kelnerów, zajmujących się zmywaniem naczyń, doprowadzających klientów do stolików, a nawet śpiewających "sto lat".🙈 

😭Może na początku byłoby to dla mnie zabawne, ale jakbym wróciła w urodziny do pustego domu i usłyszała robota śpiewającego "sto lat" to bym się rozpłakała.😭 

Robokelnerzy NIE POTRAFIĄ jeszcze postawić talerza z jedzeniem na stoliku. Ale potrafią przewieźć jednocześnie 10 porcji dań na stół przy jednym podjechaniu. Ale...w końcowej fazie albo  klient SAM bierze swój posiłek, albo jest on stawiany na stole przez kogoś z obsługi. Podobnie wygląda kwestia sprzątania po posiłku. 🤷‍♀️ Urządzenie jest w stanie funkcjonować na jednym naładowaniu od 10-24 godz. 

Można roboty porównać do automatycznych samochodów. Urządzenie skanuje pomieszczenie za pomocą kamer oraz czujników i maszyna jest w stanie zareagować gdy ktoś pojawi się na jej drodze i odpowiednio wtedy zareagować. 

Widziałam robota BellaBot w akcji. To inteligentny robot, który usprawnia pracę kelnerów i personelu restauracji. O ile przez pierwszych kilka sekund był dla mnie miłym zaskoczeniem witając mnie w produ drzwi, to ulżyło mi gdy zamówienie przyjął prawdziwy kelner.🙏
Pomysł na podwieczorek - Sconse na jogurcie- cias Pomysł na podwieczorek - Sconse na jogurcie- ciasto w 15 min!🤤

💛250 g mąki pszennej
💛65 g  cukru pudru
💛1 łyżka proszku do pieczenia
💛1/2 łyżeczki soli
💛85 gramów zimnego masła
💛120 ml jogurtu + do posmarowania góry
💛1 jajko
💛1 łyżeczka esencji waniliowej lub cukru waniliowego 

👉Rozgrzej piekarnik do 200°C.  Wyłóż dużą blachę papierem do pieczenia i odłóż na bok. 

👉W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól. Dodaj zimne masło pokrojone w małe kosteczki i za pomocą noża posiekaj je z suchymi składnikiami, aż uzyskasz małe. Nie rób tego ręką, by nie ogrzewać masła. 

👉W osobnej misce wymieszaj jogurt, jajko i ekstrakt waniliowy, aż do całkowitego połączenia. Dodaj mokre składniki do suchych i wymieszaj łyżką masę tylko do połączenia. Zagnieć ręką szybko ciasto w kulę.

👉Przełoż ciasto na lekko posypaną mąką blat lub deskę i  spłaszcz ją w prostokąt gr. 2 cm. Złóż ciasto nożem od spodu na pół, znow rozpłaszcz i jeszcze raz na pół i znów rozpłaszcz. Dzięki temu ciasto będzie pięknie listkowało. Wstaw ciasto z deską do lodówki na 10 min. Po tym czasie przejedź nożem pod ciastem, by je odkleić od deski. Pokrój ciasto na 9 równych kawałków (ok 4x4 cm) i ułóż je na przygotowanej blasze do pieczenia wyłożonej papierem, pamiętając, aby zostawić trochę miejsca między każdym z nich. 

👉Posmaruj wierzch każdej bułeczki odrobinkę jogurtem. Możesz posypać je również cukrem. 

👉Piecz w temperaturze 200 st z termoobiegiem przez 18 minut. 

👉Wyjmij z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. 

💥Upieczone scones wystudź 10 min. Przetnij na pół. Podawaj z dżemem i łyżeczką jogurtu.

Uwielbiam!🤩
_____
Sconse on yogurt - cake in 15 minutes!

 💛250 g of wheat flour
 💛65 g powdered sugar
 💛 1 tablespoon of baking powder
 💛 1/2 tsp salt
 💛85 grams of cold butter
 💛 120 ml of yogurt + to grease the top
 💛1 egg
 💛 1 teaspoon of vanilla essence or vanilla sugar
_____
#scones #szybkideser #szybkiewypieki #bułeczki #krucheciasto #5oclock #cosdokawy #domowewypieki #ciasto #kulinarnenawigacje #szybkideser #daniew15minut #pomyslnadeser #dżem #jogurt
Pieczona ryba z warzywami to pomysł na obiad lub Pieczona ryba z warzywami to pomysł na obiad lub kolację, który zawsze się sprawdza!💚 

A co jeszcze polecam na kolację, by zjeść coś dobrego ale się nie przejeść? 🧐 

W soboty o 10:00 zapraszam Cię do audycji programu "Gotuj się na zdrowie" w @radio_em_katowice gdzie będziesz miał możliwość posłuchać o moich pomysłach, przepisach i poradach kulinarnych. 

🐟 Przepis na pieczonego łososia właśnie wjechał na blog! www.kulinarnenawigacje.pl lub link w BIO @kulinarnenawigacje 
______
#kolacja #pieczonaryba #warzywa #gotujsienazdrowie #radioem #pomysłnawarzywa #szybkiobiad #szybkakolacja #zdrowewarzywa #czasnarybę
Follow on Instagram

YouTube

Newsletter

Facebook

E-book przepisów TVP3 Katowice

E-book Zdrowe słodkości

Przepisy

Śniadanie

Obiad

Kolacja

Wypieki

Podróże

Polska

Europa

Świat

Air b&b

Sklep

Najnowsze wpisy

  • łosoś pieczony w warzywach
    Obiad, Kolacja
    Łosoś pieczony z…
  • Obiad, Kolacja, Przepisy
    Bezmięsna fasolka po…
  • Obiad, Przepisy
    Pieczony łosoś i…
  • Śniadanie, Obiad, Kolacja, Przepisy
    Congee z boczniakami

Tagi

babka gryczana belgijskie gofry ciasto deser domowy paprykarz szczeciński fit pączki gdzie na wakacje gofry indyjska kuchnia Islandia Islandia w tydzień jagnięcina jedzenie z puszki Krem z selera i fenkuła kuchnia tyrolska nieznane produkty obiad oponki organiczne produkty paprykarz pomidory przewodnik po Islandii pączki kokosowe z budyniem pączki pieczone pączki serowe pączki z budyniem Quesadilla restauracja Sosnowiec shakshuka tortilla meksykańska tort kokosowy tort komunijny tort matcha tort rafaello tort wegański tłusty czwartek udziec jagnięcy pieczony wakacje we Włoszech warzywa korzenne weganski tort kokosowy wegański tort matcha Włochy zdrowe produkty zupa krem śniadanie
FacebookTwitterInstagrampinterest
SzukajNewsletter
Kulinarne Nawigacje
  • Regulamin
  • Regulamin sklepu
  • Zwroty i reklamacje
  • Płatności i Dostawa
Eskatt Agnieszka Jasińska - Kulinarne Nawigacje ul. Pokoju 17 40-859 Katowice NIP 6312519086 adres e-mail: kontakt@kulinarnenawigacje.pl
X
Zapisz się na newsletter
ZAPISZ MNIE