ZUPA BIEŁUCHA

Biełucha to prosta i bardzo smaczna zupa pochodząca z Kuchni Galicyjskiej. W smaku przypomina nieco żurek albo barszcz biały. Nie powstaje jednak na zakwasie tak jak wymienione zupy, ale jest „zakwaszana” kwaśnym mlekiem lub maślanką i kefirem. Zrobisz ją w kilka chwil. Sprawdź!

 

Na mapie dzisiejszej Polski, nie znajdziesz nazwy regionu Galicja. To nazwa historyczna, która odnosi się do terenów I Rzeczypospolitej, przejętych przez Austrię w wyniku I i III rozbioru. W granicach współczesnych do historycznej Galicji można zaliczyć województwa małopolskie i podkarpackie. Należy podkreślić, że czas od 1772 do 1918 roku wywarł spory wpływ na ludność tego regionu, kulturę, obyczaje oraz kuchnię.

Kuchnia galicyjska, ze względu na historię regionu jest wielokulturowa. Bardzo bogata w smaki i tradycje ludów, które tu mieszkały na przestrzeni wieków. Oto przepis na zupę z czasów dawnej Galicji.

ZUPA BIEŁUCHA

  • 1 litr kwaśnego mleka (maślanki lub kefiru)
  • 1/2 litra (2 szklanki) wody
  • 250 ml kwaśniej śmietany 18%
  • 500 g ziemniaków
  • 350 g wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • sól
  • czarny pieprz

Przygotowanie:

Ziemniaki bierz. Pokrój w kostkę o boku około 2 cm i ugotuj.

Boczek pokrój na małą kostkę i podsmaż na patelni na złoto. Przełóż boczek do miski. Cebulę i czosnek obierz i pokrój w drobną kostkę. Na tłuszczu po boczku obsmaż cebulę. Gdy będzie lekko zrumieniona dodaj czosnek i smaż jeszcze 3 min. Przełóż wszystko do miski z boczkiem.

Do garnka wlej wodę. Dodaj podsmażony boczek, postaw na ogniu, doprowadź do wrzenia. Dodaj ziemniaki, cebulę i czosnek, gotuj ok 5 min.

Kwaśne mleko wymieszaj ze śmietaną. Wlej do garnka i doprowadź do wrzenia. Gotuj na małym ogniu 5-7 minut. Dopraw solą i pieprzem.

Dodaj koperek, wymieszaj i podawaj.

Gotowe! 🙂

 

Print Friendly, PDF & Email

Mogą Cię również zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie opublikowany. Required fields are marked *