OŁADKI GALICYJSKIE

Oładki to małe placuszki smażone na tłuszczu.  W różnych regionach przygotowuje się je w inny sposób. Zazwyczaj bazą oładków są surowe starte ziemniaki, do których dodaje się mąkę pszenną lub mąkę gryczaną. Czasem ziemniaki są ugotowane, albo w ogóle nie ma ich w recepturze i jest tylko biały twaróg.

Ja przygotowuje je na bazie surowych startych ziemniaków z dodatkiem mąki pszennej, śmietany oraz jajek. Do gęstego ciasta wdodam rodzynki ale możesz dodać żurawinę. Posłodzę ciasto cukrem pudrem i dodam magiczny cynamonem. Usmażone placuszki można oprószyć cukrem pudrem i posypać dodatkową porcją cynamonu.

Oładki galicyjskie z rodzynkami

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 1/2 szklanki mąki pszennej typ ok 500
  • 1/2 szklanki gęstej śmietany 18%
  • 4 jajka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki rodzynek lub suszonej żurawiny
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Przygotowanie

Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Powstałą wodę starannie odciśnij na durszlaku lub sitku wyłożonym gazą. Wodę z ziemniaków wylej, a skrobię z dna dodaj do startych ziemniaków.

Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Przełóż do osobnej miski. Do pustej miski po białkach przełóż żółtka i ubij je z cukrem pudrem i śmietaną, po czym dodaj tarte ziemniaki, mąkę, cynamon, rodzynki lub żurawinę i szczyptę soli. Dokładnie wymieszaj, po czym dodaj ubite białka i jeszcze raz delikatnie wymieszaj.

Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju i nakładaj łyżką niewielkie porcje ciasta, które smaż z obu stron na rumiano. Przełóż na talerz z ręcznikiem papierowym. by odsączyć placki z tłuszczu.

Podawaj posypane cukrem pudrem i cynamonem.

Gotowe!

Print Friendly, PDF & Email

Mogą Cię również zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie opublikowany. Required fields are marked *