Steki z kalafiora swoją nazwę wzięły od kształtu, sposobu pieczenia i fantastycznej marynaty! Są one pikantne, wędzone i słodkie zarazem. Ciekawa jestem, co Ty byś wybrał – stek z kalafiora czy ten mięsny? Sprawdź przepis i zaskocz znajomych!
Do przygotowania steków z kalafiora skłoniła mnie miłość do tego warzywa. Zwykle kalafior ląduje w kalafiorowej, a to danie robi się tak samo szybko jak zupę. Mało tego, całość piecze się SAMA w piekarniku, więc jest lekka i cudnie pyszna!
Jak przygotować najlepsze steki z kalafiora?
Najważniejszy sekret to przyprawy!
Jak widzisz nie ma tu za wiele przypraw, ale dodatek cytrusowego sosu sojowego Ponzu Kikkoman tworzy balans ze słodkim kalafiorem i pikantną intensywnością przypraw. Kupując Ponzu wykorzystasz go do steków z kalafiora ale również do sosu BBQ, który sprawdzi się idealnie do wszystkich pieczonych i grillowanych dań. Ponzu użyłam również do puree z groszku, bo jego kwaskowaty smak świetnie komponuje się ze słodyczą tego zielonego warzywa!
Drugą tajemnicą są dodatki. Do przygotowania chrupiących steków potrzebna jest panierka panko, która jest dużo grubsza i ma lepszą strukturę od bułki tartej. Jeżeli nie masz panko, dasz sobie radę bez, ale efekt będzie dużo mniej spektakularny. Panierkę panko znajdziesz w sklepach z azjatyckimi produktami w Kuchniach Świata lub na allegro.
Steki z kalafiora w sosie BBQ
- 1 kalafior
- 1/2 szklanki mąki
- 3/4 szklanki mleka
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- 2 łyżki Ponzu Kikkoman
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 szklanka panierki panko (możesz użyć bułki tartej, ale panko jest dużo bardziej chrupiąca)
- 1 pęczek pietruszki do posypania
- 1 cytryna do skropienia dania
Sos BBQ
- 1/2 szklanki keczupu
- 1 garść suszonych śliwek
- 4 łyżki Ponzu Kikkoman
Puree z groszku
- 400 g groszku z puszki
- 1/2 doniczki mięty
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 2 łyżki Ponzu Kikkoman
Przygotowanie:
Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Włącz piekarnik na 180 st. z termoobiegiem. Kalafior pokrój na plastry 3 cm. Na płaski talerz wysyp panierkę panko. Do miski wsyp mąkę dodaj mleko. Dodaj obydwie papryki, czosnek, sos PONZU, sos sojowy oraz pieprz. Całość wymieszaj. Konsystencja ma przypominać gęstą śmietanę. Zamórz plastry kalafiora w masie z dwóch stron, a następnie obtocz w panierce panko.
Ułóż steki z kalafiora na blaszce do pieczenia i wstaw do piekarnika na 15 min. W tym czasie przygotuj sos BBQ.
Do pojemnika blendera przełóż keczup i dodaj śliwki wlej sos cytrusowy PONZU i całość zmiksuj na gęsty sos. Przełóż zawartość do miseczki.
Po 15 minutach pieczenia kalafiora, wyciągnij blachę z kalafiorem i przewróć go na drugą stronę. Posmaruj tą stronę 1 łyżeczką sosu BBQ i wstaw kalafior znów do piekarnika na 15 min. Po tym czasie wyciągnij i podawaj z puree groszkowym.
Do pojemnika blendera wsyp groszek, dodaj mięte, sól oraz pieprz. Wlej oliwę i sos PONZU. Zmiksuj całość na puree. Konsystencję wyreguluj oliwą z oliwek.
Podawaj steki z kalafiora z sosem BBQ z puree groszkowym. Całość posyp pietruszką i skrop sokiem z cytryny.