To moje ulubione kruche ciasteczka. Jeśli jesteś marcepanoholikiem lub lubisz dobre ciasteczka to koniecznie sprawdź czy masz składniki w domu. Wiesz, że do przygotowania domowego marcepanu potrzebne są tylko 3 składniki? Zrób te marcepanowe kruche ciasteczka – będziesz zachwycony!

Tutaj nadzieniem jest marcepan, a całość otulona jest pysznym kruchym ciastem. W okresie wielkanocnym można potraktować ciasteczka jak jajka-pisanki, zimą zrobić z nich bombki choinkowe, a przez cały rok przygotować pyszne ciasteczka według swojej dekoracji!

Marcepanowe kruche ciasteczka (23 sztuki)

Ciasto:

  • 500g mąki pszennej
  • 220g startego zimnego masła
  • 150g cukru pudru
  • skórka z 1 dużej cytryny
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 2 średnie żółtka
  • 60ml wody

Marcepan:

  • 250g mielonych migdałów lub mąki migdałowej
  • 250g cukru pudru
  • 2 średnie białka jaj
  • 1 łyżeczka Amaretto (opcjonalnie)

Polewa czekoladowa:

  • 2 łyżki mleka do posmarowania ciasta
  • 400g posiekanej białej czekolady
  • 2 łyżki z pestek winogron
  • barwniki spożywcze w żelu (żółty, czerwony, fioletowy)
  • fioletowy barwniki spożywczy na plamki + 1 łyżeczka spirytusu

 

Przygotowanie ciasteczek:

Do miski wsyp mąkę i dodaj starce na tarce z dużymi oczkami masło. Dodaj resztę składników i zagnieć jednolite ciasto.
Ciasto podzielić na pół. Owiń każdą połowę w folię spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Jedna połowa ciasta będzie na podstawę kruchego ciasteczka, a druga połowa na przykrycie masy

Aby zrobić marcepan, wymieszaj zmielone migdały z cukrem. Wlej białka jaj i Amaretto, aby uzyskać mocną pastę. Zawiń marcepan w folię spożywczą i wstaw do lodówki.

Składanie i pieczenie

Przygotuj blachę do pieczenia i wyłóż ją papierem do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 200 ° C.
Rozwałkuj połowę ciasta na posypanej mąką blacie na grubość 0,5 cm. Za pomocą foremki w kształcie jaja wytnij kształt i przenieś go na przygotowaną blachę z papierem, w odległości co najmniej 2 cm od siebie.
Podziel masę marcepanową na 23 kuleczki. Spłaszcz je i ułóż na wierzchu ciasta. Posmaruj brzegi ciasta palcem (wokół nadzienia) mlekiem.

 

Rozwałkuj drugą połowę ciasta i wytnij kształt jajka. Przełóż ciasto na wierzch nadzienia marcepanowego. Dociśnij krawędzie, aby się dobrze skleiły.
Posmaruj powierzchnię bardzo cienką warstwą mleka. Piecz marcepanowe kruche ciasteczka przez 18-20 minut i wyjmij, zanim zaczną się zarumienić. Przełóż marcepanowe kruche ciasteczka na kratkę do studzenia i zostaw, aż wystygną całkowicie.

Ozdabianie

Rozpuść białą czekoladę w kąpieli wodnej, aż będzie gładka. Dodaj 2 łyżki oleju (dla połysku i tekstury). Rozlej czekoladę do 3 miseczek. Dodaj kolorowe żele spożywcze do podzielonej czekolady. (Możesz użyć kropli fioletu, aby zredukować żółty odcień czekolady). Ułóż blachę z papierem na blacie (bez ciastek) na blaszce ułóż kratkę. Na kratce ułóż marcepanowe kruche ciasteczka i oblej je czekoladą, tak by czekolada spłynęła na papier. Wtedy można ją zebrać ponownie i użyć do oblania kolejnych ciasteczek.

Nakrapianie kropeczek

 

Pozwól czekoladzie całkowicie wyschnąć. Wymieszaj trochę fioletowego barwnika spożywczego z 1/2 łyżeczki wódki, aby uzyskać plamki na ciasteczkach. Użyj pędzelka lub szczoteczki do zębów i palców, aby nakrapiać kropki na marcepanowych kruchych ciasteczkach.

 

Pięknie wyglądają i są pyszne!

 

Jeżeli lubisz ciasteczka, to te propozycje przypadną ci do gustu!

 

Polecam ci również przygotować ciasteczka lawendowe, do przygotowania których używa się suszonych lub świeżych kwiatów lawendy.

Bardzo lubię również popękane ciasteczka, które pieszczotliwie nazywam TYGRYSKI, bo mają taką teksturę.

A to sezamowa wersja ciasteczek z różową polewą!

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Mogą Cię również zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie opublikowany. Required fields are marked *