Czy wiesz, że dodając sól do deserów podkreślasz nią słodycz dania? Dlatego duet karmel i sól tak bardzo do siebie pasują! Aksamitny słono-słodki sernik baskijski charakteryzuje się kremowym wnętrzem i karmelowym przypalanym wierzchem. Jeśli do tej pory znałeś tylko tradycyjną recepturę na sernik, to ten przepis sprawdź koniecznie- będziesz nieziemsko zaskoczony!

Oryginalnie sernik baskijski jest przygotowywany w Hiszpanii na śmietankowym serku San Millan, który podobny jest w smaku do Philadelphi, z tym, że tamten jest bardziej słony. Cukiernik tworząc recepturę wykorzystał swój produkt regionalny zamiast tradycyjnego zmielonego twarogu. Ten przykład pokazuje jaki potencjał drzemie w serniku!

aksamitny sernik baskijski

Recepturę stworzył kucharz Santiago Rivera, który w 1990 roku przejął od swoich rodziców restaurację La Viña w San Sebastián w Hiszpanii. San Sebastian leży na północy Hiszpanii, tuż przy granicy z Francją. Region w którym leży to miasto to właśnie Kraj Basków, stąd nazwa sernika.

Inspiracją do jego przygotowania był przepis Rozkosznego. Wskazówek przy jego przygotowaniu udzielała mi Magda, która piekła, go już wielokrotnie! Tak powstała moja wersja aksamitnego sernika baskijskiego.

 

Czym się różni oryginalny przepis na sernik baskijski od mojego?

  • Ser Philadelphia pochodzi z Nowego Jorku, więc nie jest to żaden nasz produkt regionalny. Postanowiłam przygotować słono-słodki sernik baskijski na kremowym serku z Piątnicy.
  • Tradycyjny przepis nie zawiera również spodu do sernika, ale ja go bardzo lubię, dlatego przygotowałam go ze zmiksowanych maślanych ciasteczek z żurawiną i białą czekoladą.
  • W oryginalnym przepisie używa się również śmietany 30% creme fraiche (mało popularnej u nas). Jest to francuska, słodka, lekko zakwaszona, tłusta, gęsta śmietana. Używana jest w wypiekach, deserach jak również w do zup, sosów czy dipów.

By przygotować kwaśną tłustą śmietanę dodaje się do słodkiej śmietanki 36% 2 łyżki jogurtu. Całość się miesza i zostawia się w temperaturze pokojowej na 24 godziny. Po tym czasie śmietankę można użyć do sernika lub wstawić do lodówki, by zgęstniała.

  • By ciasto miało aksamitną konsystencję dodałam odsączony na sitku jogurt grecki, który przez 12 h przez przystąpieniem do zrobienia sernika odciekał na sitku i oddzielał się od serwatki.

Jak piec aksamitny sernik baskijski?

Masa tego sernika jest bardzo płynna, bardziej przypomina wodę serową niż masę, dlatego tak ważny jest tu papier, którym wykłada się formę tortową. Lubię kiedy ciasto jest ładne i foremne, a wykładanie formy 1 kawałkiem papieru od środka spowoduje, że ciasto po bokach będzie pomarszczone i nieregularne. Dlatego ja wykładam spód tortownicy papierem do pieczenia, a następnie wycinam pasek z papieru o szerokości 15 cm, i wykładam nim formę dookoła. Ważne jest, by pod ciastem była blacha na którą może w początkowej fazie kapać ciasto wyciekające z formy. Bo ciasto jest bardzo rzadkie!

Aksamitny słono-słodki sernik baskijski

Składniki na tortownice 24-26 cm

  • 200 g ciasteczek
  • 800 g serka słonego kanapkowego (użyłam Piątnicy śmietankowej)
  • 250 g gęstego jogurtu greckiego (po odsączeniu z serwatki na sitku było go 190 g)
  • 200 g cukru
  • 6 jajek
  • 400 ml śmietany 30% lub creme fraiche
  • 1/2 łyżeczki soli (serek już jest dość słony)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 3 łyżki cukru pudru

Przygotowanie:

Dzień przed przygotowaniem przełóż na sitko 250 g gęstego jogurtu. Podłóż pod sitko miseczkę i wstaw całość do lodówki, by serwatka odciekła od masy jogurtowej.

W dniu pieczenia:

Do piekarnika na środkową półkę wsuń rusz, na którym postawisz blaszkę z ciastem. Poniżej wsuń blachę, na którą ewentualnie będzie skapywać ciasto. Nagrzej piekarnik do 200 st z termoobiegiem.

Tortownicę wyłóż na spodzie oraz na bokach papierem do pieczenia (papier musi wystawać poza boki formy, bo sernik urośnie). Ciasteczka przełóż do blendera i zmiksuj na proszek. Wyłóż nimi spód okrągłej formy i wstaw do piekarnika na 8 min. Wyciągnij podpieczone ciasteczka i wystudź. Ustaw piekarnik na 240 st z funkcją termoobiegu do pieczenia sernika.

 

Do dużej miski przełóż serek, odsączony jogurt, cukier oraz jajka. Całość miksuj 5 min na wysokich obrotach. Wlej śmietanę, dodaj sól oraz wanilię. Miksuj kolejne 5 min. Masa zrobi się wodnista. Taka ma być, nie panikuj!

Przelej masę na wystudzony ciasteczkowy spód.

 

Wierzch posyp cukrem pudem. Cukier się zatopi, ale podczas pieczenia będzie się karmelizował.

 

 

Wstaw całość do piekarnika i piecz 40 min. Po tym czasie sernik będzie ścięty po bokach, ale galaretkowaty w środku.

 

 

Zostaw sernik do wystudzenia na blacie, a następnie wstaw go do lodówki na 8 godzin. Wtedy masa całkowicie stężeje. To jest bardzo trudne-wiem! Ale cierpliwość wynagrodzi Ci cudowny efekt!

 

 

Jeżeli jesteś fanem tradycyjnej receptury, to przepis na ten sernik mojej babci przypadnie Ci do gustu.

Znajdziesz u mnie również przepis na pyszny czekoladowy sernik wegański!

 

Czekam z niecierpliwością na Twój komentarz i spostrzeżenia dot. tego hiszpańskiego sernika!

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Mogą Cię również zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie opublikowany. Required fields are marked *