Ten przepis zawsze robi furorę na stole! Marynowany łosoś w burakach- norweski gravlax maceruje się w lodówce 4 dni, a swój piękny rubinowy kolor zawdzięcza właśnie sokom z buraka! Potrzebujesz tylko kawałek surowej ryby i kilka przypraw. Więcej szczegółów tego banalnego przepisu znajdziesz tutaj.

Pierwszy raz z tym rodzajem marynowania surowej ryby spotkałam się w Irlandii, gdy w wieku 18 lat pojechałam zarobić na studia. Tam sklepy były pełne różnych odmian ryb i owoców morza, których do tej pory nigdy nie widziałam na oczy. Od tamtego czasu dużo się zmieniło i teraz te wszystkie morskie dobroci są również dostępne u Nas.

Do przygotowania marynowanego łososia w burakach- norweskiego gravlaxa potrzebny jest płat łososia ze skórą. To bardzo ważne, ponieważ utrzymuje on strukturę mięsa w całości i dużo łatwiej się rybę po marynowaniu kroi.

Jaką odmianę łososia wybrać?

Łosoś jest rybą morską. W sklepach znajdziemy kilka odmian tej ryby, w zależności od tego, z jakiego akwenu jest poławiana. Możemy znaleźć łososia pacyficznego, atlantyckiego lub bałtyckiego. Według ekspertów do spraw żywienia najlepiej jest wybrać odmianę łososia pacyficznego, ponieważ posiada on najmniej konserwantów, którymi są karmione sztucznie odmiany atlantyckie. Najlepszym rodzajem mięsa jest mięso z łososia dzikiego i takie też można znaleźć w wyspecjalizowanych sklepach lub działach rybnych.

Ja osobiście kupuję ryby i owoce morza w Makro lub Selgrosie. Wiem, że nowe dostawy są zawsze dwa razy w tygodniu i wtedy też pojawiam się w tych marketach. Kupując łososia zawsze pytam skąd on pochodzi i proszę o wgląd do etykiety połowu lub partii ryb, dzięki temu mam pewność, że ryba czy owoce morza są świeże i dobrej jakości.

Jak przygotować marynowanego łososia?

Do przygotowania ryby będziesz potrzebował małej blaszki oraz foli spożywczej w którą zawiniesz rybę.

Dodatkowo będą potrzebne:

  • cukier
  • sól
  • chrzan tarty
  • cytryna
  • pęczek koperku
  • czerwone buraki
  • sos Ponzu
  • wódka

Co to jest sos Ponzu?

Cytrusowy sos sojowy Ponzu jest na bazie sosu sojowego z dodatkiem soku z cytryny. W jego skład wchodzi tylko 5 składników:

  • sos sojowy
  • woda
  • cukier
  • ocet
  • cytrusy

Dzięki temu wyróżnia się on doskonale zbilansowaną kompozycją aromatów: słonego, słodkiego, pikantnego i kwaśnego. Szczegółowe informacji na jego temat i zastosowania znajdziesz na stronie Kikkoman.

Marynowany łosoś w burakach- norweski gravlax

Składniki:

  • 500 g łososia
  • 60 g soli gruboziarnistej (ewentualnie zwykłej)
  • 30 g cukru
  • 3 łyżki chrzanu
  • 2 ugotowane lub upieczone buraki czerwone
  • 1 pęczek koperku
  • 1 cytryna
  • 50 ml wódki
  • 50 ml sosu Ponzu z Kikkoman

Przygotowanie:

Łososia opłucz pod zimną wodą i dokładnie wysusz ręcznikiem kuchennym, by ryba była całkowicie sucha. Na blszce lub większym talerzu rozłóż folię spożywczą tworząc z niej krzyż. Na środku ułóż płat łososia skórą do dołu. Posyp równomiernie górę łososia solą i delikatnie rozprowadź tą sól na całej powierzchni mięsa. Następnie posyp cukrem i również rozprowadź. Chrzan wmasuj równomiernie na soli i cukrze. Buraki zetrzyj na tarce z dużymi oczkami i zakryj szczelnie nimi wierz zamarynowanego łososia. Koperek posiekaj drobno i rozsyp na burakach. Cytrynę umyj i pokrój w plastry ułóż na koperku. Całość polej sosem Ponzu, a następnie wódką. Zawiń szczelnie rybę folią na której ona leży i zostaw ją na talerzu lub blaszce.

Ryba będzie puszczać wodę i naczynie pod nią jest konieczne do tego, by nie zalać w lodówce pólek. Wstaw pakunek do lodówki i zostaw na 4 dni do marynowania. Po tym czasie rozwiń folię i ręcznikiem papierowym zetrzyj całość marynaty. Nie będzie już ona potrzebna, wyrzuć ją do kosza. Tak zamarynowanego łososia- norweskiego gravlaxa pokrój w cienkie plasterki wraz z kierunkiem podziału segmentów mięsa. Nie docinaj do końca, tak by skóra została w całości ciętego kawałka.

 

Rybę podawaj na kanapce lub jako dodatek do sałatki z łososiem dostępnej w moim ebooku na stronie27.

 

Jeżeli zostało ci więcej ugotowanych lub pieczonych buraków to polecam byś przygotował buraczane bliny i zamiast śledzia podał je właśnie z tym marynowanym łososiem.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Mogą Cię również zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie opublikowany. Required fields are marked *