Łosoś pieczony z warzywami

To jeden z moich ulubionych pomysłów na obiad lub kolację. Danie piecze się w piekarniku wtedy, kiedy ja zajmuję się innymi sprawami. Czy może być coś lepszego? Możesz tutaj dowolnie zmieniać warzywa- pomidory zamień na cukinię albo po prostu dodaj ją do pomidorów! Ja tak właśnie robię. Masz szpinak? Dodaj go do warzyw i wymieszaj. W ziołach i przyprawach też zostawiam dowolność. U mnie króluje pietruszka- ma mnóstwo witaminy C i bardzo ją lubię. Mało tego…idealnie komponuje się z rybą i owocami morza.
Koniec gadania, zabierzmy się do gotowania!

  • 200 g łososia
  • 200 g pomidorów lub pomidorów w puszce
  • 1 garść oliwek
  • 3 łyżki kaparów
  • 1 pęczek pietruszki
  • 1 cytryna
  • 4 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu

Nagrzej piekarnik do 180 st. Pomidory pokrój w większe kawałki. Pietruszkę drobno posiekaj. Łososia umyj, osusz. Do żaroodpornego włóż pokrojone pomidory. Dodaj oliwki i kapary. Na warzywach ułóż łososia skórą do dołu. Polej całość oliwą, posyp solą i pieprzem. Zetrzyj skórkę z 1/2 cytryny na rybę i warzywa. Wyciśnij sok z 1/2 cytryny i skrop całość. Pozostałe 1/2 cytryny zostaw do skropienia po upieczeniu dania. Wstaw naczynie do piekarnika i zapiekaj 20 min.

Po wyciągnięciu posyp całość  posiekaną pietruszką. Podawaj z plastrami cytryny.


Ten przepis sprawdza się super z tłustymi rybami- a łosoś taką właśnie jest rybą! Jeśli chcesz to samo danie przygotować z dorszem, który jest rybą chudą wcześniej natrzyj go oliwą i przyprawami, a dopiero potem ułóż na warzywach. Wtedy konieczne są pomidorowy i takie warzywa, które mają w sobie dużo płyny, by ryba podczas pieczenia nie wyschła.

Print Friendly, PDF & Email

Mogą Cię również zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie opublikowany. Required fields are marked *