DORADA PIECZONA W SOLI

Składniki:
  • 2 dorady ok. 500 g każda
  • 2 kg soli morskiej gruboziarnistej
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 gałązki tymianku
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 1 koper włoski/ fenkuł
  • 4 plasterki cytryny
  • 4 łyżki masła
  • 1 pęczek koperku (bez łodyżek)

*Sól izoluje pieczony produkt. Ta metoda obróbki powoduje, że ryba jest równomiernie upieczona i bardzo soczysta. W rybie w ogóle nie czuć soli. Dorada pieczona w soli jest idealnie zrobione i rozpływa się w ustach.

dorada pieczona

Rybę patroszymy, dokładnie płuczemy pod wodą, zostawiamy z głowami. Nacinamy rybę 4 razy po boku i wkładamy w otwory pokrojony czosnek.

Koper włoski kroimy w plastry i wycinamy twardy kaczan przy dole każdego kawałka. Do środka ryby wkładamy zioła, plastry kopru i plastry cytryny..

Na blachę lub do żaroodpornego naczynia wsypujemy 1 kg soli. Układamy rybę i zasypujemy rybę znów 1 kg soli.

Piekarnik nagrzewamy do 220 st C. Wstawiamy rybę i pieczemy 20-25 minut. Nie przykrywamy góry formy do pieczenia.

Z upieczonej ryby zeskrobujemy sól i przekładamy doradę na talerz.

Ja najbardziej lubię jeść pieczoną doradę solo bez niczego. Wtedy jest najpyszniejsza. SMACZNEGO!

 

kurczak w soli ziemnieki w soli

 

 

W soli można piec warzywa np. ziemniaki, marchewkę, pietruszkę. Są bardzo aromatyczne i soczyste. Idealnie w soli piecze się cały kurczak. Jest nieziemsko delikatny.

 

 

 

 

Zapisz

Print Friendly, PDF & Email

Mogą Cię również zainteresować

2 comments

Reply

a co z masłem?

Agnieszka Jasińska
Reply

Masełko nakładamy na rybę bez skóry, już do samego jedzenia. Można polać oliwą 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie opublikowany. Required fields are marked *