Wakacje to idealny czas, by zdradzić Wam mój przepis na pyszne ciasteczka lawendowe.
Pierwszy raz z polami lawendy spotkałam się w Chorwacji na wyspie Hvar, która słynie właśnie z tego. Nie było mi dane jeszcze zobaczyć lawendowych pól we francuskiej Prowansji, dlatego przeniosę Ciebie i siebie tym przepisem na lawendowe pola.

Lawendę można kupić w każdym sklepie z ziołami. Można tu nawet wykorzystać lawendową herbatkę. Ciasteczka są super kruche, a dodatek lawendy jest bardzo subtelny. Nie poczujecie mydelniczki w ustach!

Pyszne ciasteczka lawendowe

Składniki:

  • 160 g mąki pszennej
  • 100 g zimnego masła
  • 75 g drobnego cukru
  • szczypta soli
  • 1 1/2 łyżeczki suszonej lawendy
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 żółtko

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 170 st z termoobiegiem i wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia.
Mąkę wsyp do miski. Masło pokrój w drobną kosteczkę i dodaj do mąki. Wsyp cukier i sól. Dodaj lawendę i wanilię. Dodaj żółtko i całość zagnieć na jednolite ciasto.

Rozwałkuj ciasto na grubość 1 cm. Delikatnie podsypuj mąką, jeśli ciasto będzie się bardzo kleić do blatu. Foremką do ciasteczek lub szklanką wykrawaj ciasteczka. Ułóż je na blaszce i wstaw do piekarnika.
Piecz ciasteczka lawendowe przez 8-10 minut. Jeżeli tył piecze się mocniej obróć blachę po 6 min, tak by tył blachy stał się przodem i dopiekły się na niej te ciasteczka, które były z tyłu.

Gdy będą lekko złote, wyjmij je z piekarnika i pozwól im ostygnąć!

 

Polecam Ci również czekoladowe ciasteczka tygryski! Sam zobacz dlaczego tak się nazywają.

Print Friendly, PDF & Email

Mogą Cię również zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie opublikowany. Required fields are marked *