Hamburger to amerykańskie danie instytucja. Wybierasz do niego najlepsze mięso, ale kupujesz sklepowe bułki? Sprawdź ten przepis i zrób je sam w domu! Gwarantuję Ci, że nigdy więcej nie zjesz już tych ze sklepu.

To mój ulubiony przepis na bułki do hamburgerów. Oczywiście są one też świetne jako bułka śniadaniowa, ale ich mleczny i delikatny smak idealnie pasuje właśnie do burgerów. Z tego przepisu robię 8 małych bułeczek w wersji mini burgerów, ale możesz również zrobić 4 większe bułki. Od razu radzę Ci pomnożyć przepis x2…bo bułki do hamburgerów znikają bardzo szybko!

Bułki do hamburgerów 8 szt

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej typ 500 (450 też możesz użyć)
  • 1 łyżeczka suszonych drożdży (4g)
  • 250 ml ciepłego mleka (ok 36 stopni)
  • 1 jajko
  • 1,5 łyżki cukru
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 2 łyżki masła, roztopionego i przestudzonego

Dodatkowo:

  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mleka
  • sezam do posypania

 

Przygotowanie:

Mąkę pszenną wymieszaj z suchymi drożdżami (ilość świeżych drożdży pomnóż x2 i najpierw zrób rozczyn). Dodaj resztę składników i wyrabiaj ciasto. Ja wyrabiam bułki do hamburgerów robotem z końcówką hak, ale możesz również zagnieść ciasto ręcznie. Gdy ciasto już jest elastyczne dodaj roztopione masło i dalej wyrabiaj by ciasto wchłonęło tłuszcz.

Uformuj z niego kulę, włóż do oprószonej mąką miski, odstaw w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).

Po tym czasie uformuj 8 bułek do hamburgerów, które następnie mocno spłaszcz dłonią. Bułeczki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj bawełnianą ściereczką i zostaw do podwojenia objętości na 35 – 45 minut. Wyrośnięte bułeczki posmaruj żółtkiem wymieszanym z mlekiem, posyp sezamem. Piecz w temperaturze 200ºC przez 12 – 15 minut. Wyciągnij i poczekaj do całkowitego wystudzenia.

kulinarne nawigacje instagram

 

Print Friendly, PDF & Email

Mogą Cię również zainteresować

2 comments

Reply

2,5 szklanki mąki ile to gram?

Reply

1 szklanka to u mnie 250 g

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie opublikowany. Required fields are marked *