Hamburger to amerykańskie danie instytucja. Wybierasz do niego najlepsze mięso, ale kupujesz sklepowe bułki? Sprawdź ten przepis i zrób je sam w domu! Gwarantuję Ci, że nigdy więcej nie zjesz już tych ze sklepu.
To mój ulubiony przepis na bułki do hamburgerów. Oczywiście są one też świetne jako bułka śniadaniowa, ale ich mleczny i delikatny smak idealnie pasuje właśnie do burgerów. Z tego przepisu robię 8 małych bułeczek w wersji mini burgerów, ale możesz również zrobić 4 większe bułki. Od razu radzę Ci pomnożyć przepis x2…bo bułki do hamburgerów znikają bardzo szybko!
Bułki do hamburgerów 8 szt
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki pszennej typ 500 (450 też możesz użyć)
- 1 łyżeczka suszonych drożdży (4g)
- 250 ml ciepłego mleka (ok 36 stopni)
- 1 jajko
- 1,5 łyżki cukru
- 3/4 łyżeczki soli
- 2 łyżki masła, roztopionego i przestudzonego
Dodatkowo:
- 1 żółtko
- 1 łyżka mleka
- sezam do posypania
Przygotowanie:
Mąkę pszenną wymieszaj z suchymi drożdżami (ilość świeżych drożdży pomnóż x2 i najpierw zrób rozczyn). Dodaj resztę składników i wyrabiaj ciasto. Ja wyrabiam bułki do hamburgerów robotem z końcówką hak, ale możesz również zagnieść ciasto ręcznie. Gdy ciasto już jest elastyczne dodaj roztopione masło i dalej wyrabiaj by ciasto wchłonęło tłuszcz.
Uformuj z niego kulę, włóż do oprószonej mąką miski, odstaw w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).
Po tym czasie uformuj 8 bułek do hamburgerów, które następnie mocno spłaszcz dłonią. Bułeczki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj bawełnianą ściereczką i zostaw do podwojenia objętości na 35 – 45 minut. Wyrośnięte bułeczki posmaruj żółtkiem wymieszanym z mlekiem, posyp sezamem. Piecz w temperaturze 200ºC przez 12 – 15 minut. Wyciągnij i poczekaj do całkowitego wystudzenia.
2 comments
Paulina
2,5 szklanki mąki ile to gram?
Agnieszka Jasińska
1 szklanka to u mnie 250 g