Wszyscy znają chlebek bananowy, ale mało kto zna babkę bananową! Prezentuje się genialnie, a smakuje jeszcze lepiej. Jest mokra i wilgotna w środku oraz delikatnie bananowa. To idealny pomysł, by wykorzystać umierające banany i zrobić z nich pyszne ciasto do kawy!

Nie mam w domu dużo foremek do ciast, ale w tej foremce babkowej nawet najzwyklejsze ciasto prezentuje się bajecznie. Przepis jest dwu miskowy, a jej wykonanie zajmie ci 10 min.

Jak zrobić babkę bananową?

Używam w tym przepisie mąki pszennej tortowej 450, ale orkiszowa też będzie dobra, jeśli chcesz by było odrobinę zdrowiej. Moje banany nie były tak do końca umierające, dlatego zmiksowałam je blenderem na puree. Ale jeśli Twoje są bardzo dojrzałe, to wystarczy rozgnieść je dokładnie widelcem.

Babka bananowa jest wilgotna, dlatego najlepiej wypiekać ją w formie tortowej z kominem, albo właśnie w takiej formie babkowej. Opłaca się ją kupić chociażby dla tego przepisu!

Najlepsza babka bananowa

Składniki:

  • 540 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki sody
  • 4  banany
  • 220 ml oleju
  • 300 g cukru trzcinowego
  • 2 jajka
  • 200 ml maślanki (lub jogurtu/kefiru)
  • 4 łyżki bułki tartej do oprószenia formy (można użyć mąki)

Krem:

  • 250 g mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 50 g orzechów pecan do dekoracji

 

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik na 180 st z termoobiegiem. Formę z kominem lub formę do babki wysmaruj olejem i obsyp bułką tartą lub mąką. Nadmiar wytrzep z formy. Do jednej miski wsyp mąką, sól oraz sodę. Wymieszaj razem i odstaw na bok. Banany rozgnieć widelcem lub zmiksuj blenderem na puree. Odstaw na bok. Do drugiej miski wlej olej i wsyp cukier. Wbij jajka. Miksuj całość mikserem, aż masa stanie się jaśniejsza i puszysta. Wlej maślankę i miksuj dalej do połączenia się składników. Wsyp do masy suche składniki i miksuj krótko, aż wszystko się połączy w jednolitą masę.

Przelej ciasto na babkę bananową do formy. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 1 godzinę. Po tym czasie wsadź patyczek do ciasta i sprawdź czy jest on suchy. Jeśli na dole jest wilgotny zostaw ciasto jeszcze na 10 min. To ciasto z olejem, więc patyczek nie będzie całkowicie suchy. Chodzi o to , by nie było na nim kawałeczków surowego ciasta.

Wyciągnij babkę bananową i zostaw na 20 min do wystudzenia. Po tym czasie wysuń ciasto z formy i postaw je do dalszego stygnięcia na 1 godzinę. W tym czasie przygotuj krem. Serek mascarpone utrzyj z cukrem i sokiem z cytryny. Gdy ciasto będzie zimne wysmaruj nim górę babki bananowej i udekoruj orzechami pecan.

 

Jeżeli lubisz bananowe wypieki, to na pewno przypadnie ci do gustu mój ulubiony CHLEBEK BANANOWY.

Innym pomysłem na wykorzystanie bananów są CIASTECZKA BANANOWE

A mistrzostwem bananowego deseru jest BANOFFEE

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Mogą Cię również zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie opublikowany. Required fields are marked *