Ciasto z bananami,  domowym karmelem na kruchym spodzie. Banoffee to bardzo słodki i bardzo smaczny deser, którego przygotowanie nie wymaga dużo czasu i wyjątkowych zdolności kulinarnych. Jest to idealne ciasto na każdego rodzaju przyjęcia i imprezy!

Mając dobrą bazę na kruchy spód do tarty można wymyślać cuda. Mój spód do tarty dopracowałam na jednym z warsztatów zagranicznych u francuskiego szefa kuchni. Przepis ten jest najlepszy ze wszystkich jakie próbowałam i wykorzystuję go jako bazę nawet do zwykłego mascarpone zmiksowanego z białą czekoladą.

Banoffee – tarta z bananami

Składniki na spód

Kajmak domowy

  • mleko w puszcze słodzone

Dodatki:

  • 2 banany

Krem:

  • 200 ml śmietany 36%

Dekoracja:

  • 20 g czekolady

 

Przygotowanie:

Upieczony kruchy spód ostudź. Mleko słodzone w puszce włóż do garnka z wodą i gotuj na małym ogniu 3 godziny. Ważne by woda zakrywała puszkę. Jeżeli wyparuje to dolej gorącej z czajnika.

 

Zostaw puszkę w wodzie do całkowitego wystudzenia, a dopiero potem ją otwórz.

 

 

Bitą śmietanę ubij na sztywno.

Banany pokrój w plasterki i ułóż na kruchym spodzie. Jeżeli są bardzo dojrzałe, możesz je lekko docisnąć.

 

 

Na banany nałóż 1/2 puszki domowego kajmaku.

 

 

Na górę nałóż bitą śmietanę. Czekoladę zetrzyj na tarce bezpośrednio nad banoffee, tak by udekorować nią górę ciasta.

Wstaw do lodówki na 1 godzinę.

 

Jest to bardzo łatwe ciasto w przygotowaniu. Domowy kajmak gotuję czasem z większym wyprzedzeniem, co bardzo skraca przygotowanie banoffee. I mam go zawsze w zasięgu ręki.

 

Print Friendly, PDF & Email

Mogą Cię również zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie opublikowany. Required fields are marked *