tarta bazyliowaTarta bazyliowa z truskawkami

Są takie desery, które na początku zaskakują swoją nazwą i połączeniem, a potem zaskakują bardzooo swoim smakiem. Taki jest ten deser! Taka jest ta tarta!

Szczegółowe informacje krok po kroku jak zrobić ciasto kruche znajdziecie tutaj. Przygotowanie kremu zajmuje chwilkę, a kruche ciasto możecie przygotować dzień wcześniej i rozwałkowane trzymać w zamrażalce. Nadzienie bazyliowe jest bardzo orzeźwiające i nieziemsko pyszne w połączeniu z truskawkami! Truskawki w tarcie bazyliowej odnajdują się cudownie. Razem tworzą pyszny duet!

 

Tarta bazyliowa z truskawkami

kruche ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g miękkiego masła
  • 90 g cukru pudru
  • 30 g mielonych migdałów
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli

krem:

  • 250g serka mascarpone
  • 200ml śmietanki kremówki 30%
  • duża garść liści i łodyżek bazylii, posiekanej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 350g truskawek, drobno pokrojonych

 

Przygotowanie:

Kruche ciasto. Foremkę na tartę 24 cm posmaruj masłem. Migdały zmiel w młynku do kawy lub utrzyj w moździerzu. Mąkę połącz z solą i migdałami. Masło utrzyj z cukrem przez kilka minut. Dodaj jajko i zmiksuj. Stopniowo dosypuj sypkie składniki aż wszystko się połączy. Utwórz z ciasta kulę i ją rozwałkuj na 0,5 cm grubości. Wyłoż formę ciastem i wsadź do zamrażalki. Ciasto w foremce wyłóż papierem do pieczenia, który zasyp suchą fasolą i piecz 15 minut w 180st. C, potem zdejmij papier z fasolom i dopiecz jeszcze ok. 10 minut, do uzyskania lekko złotego koloru. Ostudzić.

Krem bazyliowy: Śmietankę i cukier oraz posiekaną bazylię wlej do garnka i zagotuj. Odstaw z palnika i zmiksuj blenderem ręcznym, odstaw na ok. 30 minut by śmietanka przeszła smakiem i zapachem bazylii. Wstaw do zamrażalki na 15 min. Do misy miksera włoż serek mascarpone, dolej kremówkę bazyliową i ubij na sztywny krem.

Krem rozsmaruj na kruchym spodzie i udekoruj pokrojonymi w plasterki truskawkami i liśćmi bazylii.

 

Tarta jest bardzo prosta! Efekt WOW gwarantowany. Smacznego!!

Print Friendly, PDF & Email

Mogą Cię również zainteresować

2 comments

Reply

Wygląda super apetycznie. Robisz świetne zdjęcia, na prawdę zachęcają do zjedzenia takiej tarty. A sam przepis na pewno wypróbuje. Jak sama ułożyłaś te truskawki to masz na prawdę talent. Gratuluje:)

Agnieszka Jasińska
Reply

Dziękuję bardzo za dobre słowo! 🙂 Ułożenie truskawek faktycznie trochę zajęło, ale chciałam efekt WOW 🙂 Pozdrawiam serdecznie!!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie opublikowany. Required fields are marked *