Tarta bazyliowa z truskawkami
Są takie desery, które na początku zaskakują swoją nazwą i połączeniem, a potem zaskakują bardzooo swoim smakiem. Taki jest ten deser! Taka jest ta tarta!
Szczegółowe informacje krok po kroku jak zrobić ciasto kruche znajdziecie tutaj. Przygotowanie kremu zajmuje chwilkę, a kruche ciasto możecie przygotować dzień wcześniej i rozwałkowane trzymać w zamrażalce. Nadzienie bazyliowe jest bardzo orzeźwiające i nieziemsko pyszne w połączeniu z truskawkami! Truskawki w tarcie bazyliowej odnajdują się cudownie. Razem tworzą pyszny duet!
Tarta bazyliowa z truskawkami
kruche ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 150 g miękkiego masła
- 90 g cukru pudru
- 30 g mielonych migdałów
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki soli
krem:
- 250g serka mascarpone
- 200ml śmietanki kremówki 30%
- duża garść liści i łodyżek bazylii, posiekanej
- 2 łyżki cukru pudru
- 350g truskawek, drobno pokrojonych
Przygotowanie:
Kruche ciasto. Foremkę na tartę 24 cm posmaruj masłem. Migdały zmiel w młynku do kawy lub utrzyj w moździerzu. Mąkę połącz z solą i migdałami. Masło utrzyj z cukrem przez kilka minut. Dodaj jajko i zmiksuj. Stopniowo dosypuj sypkie składniki aż wszystko się połączy. Utwórz z ciasta kulę i ją rozwałkuj na 0,5 cm grubości. Wyłoż formę ciastem i wsadź do zamrażalki.
Ciasto w foremce wyłóż papierem do pieczenia, który zasyp suchą fasolą, ciecierzycą lub ryżem i piecz 15 minut w 180st. C, potem zdejmij papier z obciążeniem i dopiecz jeszcze ok. 15 minut, do uzyskania lekko złotego koloru.
Ostudzić.
Krem bazyliowy: Śmietankę i cukier oraz posiekaną bazylię wlej do garnka i zagotuj. Odstaw z palnika i zmiksuj blenderem ręcznym, odstaw na ok. 30 minut by śmietanka przeszła smakiem i zapachem bazylii. Wstaw do zamrażalki na 15 min. Do misy miksera włoż serek mascarpone, dolej kremówkę bazyliową i ubij na sztywny krem.
Krem rozsmaruj na kruchym spodzie i udekoruj pokrojonymi w plasterki truskawkami i liśćmi bazylii.
Tarta jest bardzo prosta! Efekt WOW gwarantowany. Smacznego!!
3 comments
Nataly
Wygląda super apetycznie. Robisz świetne zdjęcia, na prawdę zachęcają do zjedzenia takiej tarty. A sam przepis na pewno wypróbuje. Jak sama ułożyłaś te truskawki to masz na prawdę talent. Gratuluje:)
Agnieszka Jasińska
Dziękuję bardzo za dobre słowo! 🙂 Ułożenie truskawek faktycznie trochę zajęło, ale chciałam efekt WOW 🙂 Pozdrawiam serdecznie!!!