Przepis na włoski makaron

Włoski makaron jest najlepszy na świecie. O jego rodzajach, typach i formach można napisać książkę. Nie wyobrażam sobie życia bez świeżego makaronu. Nie kupuję gotowych paczkowanych suszek. Odkąd zakupiłam prostą maszynkę do makaronu, jadam włoską pastę dużo częściej.

włoski makaron

Prawdziwy włoski makaron

Nie jestem zwolennikiem tysiąca sprzętów w kuchni. Uwielbiam pracować tradycyjnymi metodami, ale uwierzcie mi…jak raz zrobicie makaron maszynką do makaronu to zrozumiecie, że to konieczne wyposażenie każdej kuchni. Moja mama w to nie wierzyła, a jednak ją maszynka też zaczarowała :). Maszynki do makaronu często są w Lidlu w promocji za ok 90 zł. Gwarantuję Wam, że to będą dobrze wydane pieniądze.

Ja posiadam maszynkę marki Mercato. Tutaj zobaczycie jak włoski makaron robi się SAM 🙂

Włoski makaron

Zacznijmy od tego, że włosi robią makaron na zupełnie innej mące niż nasza. U nich jest dużo cieplej mniej wilgotno i zboża są zupełnie innej jakości. Wcale nie gorszej czy lepszej po prostu innej. Włosi mają ok 10 mąk typu 0. Ich typ „00” to coś w stylu nasz typ mąki pszennej o której więcej piszę w tym artykule.

Jedni do makaronu dodają szczyptę soli inni nie. Znów co region to inna tradycja i każdy jest mądrzejszy. Ja sól dodaję bo tak lubię. Wtedy daję jej mniej do wody, w którym gotuję włoski makaron.

Najlepszą polską mąką na makaron jest pszenna typ 500.

3 podstawowe zasady dobrego makaronu

Podstawowa zasada jest taka na każde 100g mąki należy wbić 1 jajko. To jest baza. Z takich proporcji wychodzi idealne ciasto makaronowe. Jeżeli chcecie by było twardsze to możecie dodać żółtko. Mój przepis na podstawowy makaron włoski to 150 gr mąki, 1 jajko+ 1 żółtko oraz sól.

Kolejną ważną rzeczą przy przygotowywaniu makaronu włoskiego jest czas „leżakowania” ciasta w lodówce. Glutem w cieście pracuje 30 min. To on sprawia, że ciasto jest sprężyste. Ten etap jest bardzo ważny.

Trzecią najważniejszą kwestią jest suszenie makaronu. Po przygotowaniu makaronu, należy bardzo obficie obtoczyć go w mące i rozwiesić na suszarce by trochę wyschnął. Jak nie macie suszarki do makaronu to rozłóżcie makaron na blacie, by jak najmniej makaron stykał się z innymi kawałkami ciasta.

suszenie-makaronu

Przepis na makaron:

Składniki:

  • 150 g mąki typ 500
  • 1 żółtko
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1 łyżka wody

Przygotowanie:

Na stolicę wsyp mąkę. Zrób w niej zagłębienie. Wbij do zagłębienia jajko oraz żółtko.Wsyp sól.włoski makaron

Zmieszaj w środku widelcem lub palcami. Zasyp mąką i zacznij wyrabiać ciasto.

włoski makaron

Jeżeli ciasto jest za suche dodaj łyżkę wody. Wyrób dokładnie ciasto by miało zwartą konsystencję i się nie rozsypywało. Ugniataj na stolnicy, aż do otrzymania okrągłego kształtu. Gdy ciasto jest gotowe zawiń je w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 30 min. włoski makaron

Wyciągnij z foli. Podsyp obficie mąką by ciasto się nie sklejało i rozwałkuj. Jeżeli używacie maszynki do makaronu to tutaj całą pracę robi już za nas maszynka.

włoski makaron

Wycinaj wzory zgodnie z potrawą jaką planujesz podać.

włoski makaron

włoski makaron

włoski makaron

Wysusz go na suszarce lub rozłóż na blacie. Gotuj makaron w posolonym wrzątku ok 2,5 – 3 min.

Rodzaje włoskich makaronów

Każdy region ma swoje kształty i typy makaronów. Do każdej potrawy jest używany inny rodzaj makaronu.

pasta-genowa

 

pasta-napoli

 

pasta-napoli

Typowy polski błąd

Nigdy, ale to nigdy nie używajcie do sosu bolognese (ragu alla bolognese) makaronu spaghetti. To profanacja włoskiej kuchni. Dlaczego?? Spaghetti jest za cienki i ma za małą powierzchnię by sos się do makaronu przykleił. A sos bolognese jest sosem mięsnym (nie pomidorowym jak to w Polsce bywa). Mięso musi mieć powierzchnię by mogło się do makaronu przykleić. Dlatego też najlepiej używać tagliatelle, tagliolini albo pappardelle.

– Tagliolini: 3mm
– Tagliatelle: 10mm
– Pappardelle : 25mm

tagliatelle

Jeżeli ten post skłoni Cię do zaprzestania kupowania gotowych suchych makaronów to będzie to mój wielki sukces!!! Jestem ciekawe jaki jest Wasz ulubiony makaron? Robicie go ręcznie czy używacie maszynki? Może znacie inne polskie błędy przygotowania włoskiej pasty?

Oto inne przepisy dla miłośników kuchni włoskiej!

 

Print Friendly, PDF & Email

Mogą Cię również zainteresować

29 comments

Reply

super 🙂 muszę kiedyś spróbować!

Reply

Zobaczysz różnicę w smaku 🙂 pasta fresca rulezzz

Reply

kiedyś próbowałam zrobić ale kompletna klapa 🙁 I od tamtej pory nie próbowałam już. Kupuję w sklepie włoskie makarony z primo gusto, bardzo smaczne. Ale myslę, że spróbuję jeszcze jednego podejścia, może tym razem mi się uda 😉

Reply

Ten przepis jest genialny! 🙂 Ja też robiłam kilka podejść do dobrego makaronu. W końcu się przeprosiliśmy 😀 Pozdrawiam i czekam na rewelacyjne efekty!!

Reply

Dzięki, może i spróbuję 😉 Bardzo lubię parpadelle 🙂

Reply

Bez porównania dla mnie najlepszy to własnej roboty, 100 gr mąki typu 0 jedno jajko, szczypta soli i kropla włoskiej oliwy, dużo pracy ale więcej radości na języku i w oczach rodziny!

Reply

Zdecydowanie! Ja nie kupuje sklepowych makaronów. Albo domowy, albo wcale!

Reply

przed tygodniem wróciłam z Bari, kobiety na ulicy robią różne rodzaje makaronów ale z semoliny!. Mam maszynkę do makaronów tej samej firmy co Ty. Załamałam się gdy ciasto nie chciało wychodzić z maszynki tylko cały czas się lepiło. Ponoć za luźne miałam ciasto.? ale wałkowanie ciasta na pierogi, faworki itp. w maszynce rewelacja!!!

Reply

Ciasto musi mieć zwartą konsystencję (od wielkości jajka zależy ile jest w nim wody, więc często dosypuję więcej mąki). Ja na co dzień pracuję na semolinie, ale nie jest ona tak dostępna wszędzie, więc opcja 00 też jest super, tylko trzeba „pilnować” konsystencji. Na północy Włoch jest chłodniej i tam dobrze się sprawdza typ 00. Semolinę kocham natomiast całym sercem. Jak masz dostęp do semoliny to zachowaj te same proporcje i będzie idealnie!

Reply

Po 6 latach ponownie podszedłem do zrobienia makaronu stosując Twój przepis. Wyszło na prawdę extra, ja jestem zachwycony, moje dzieciaki podwójnie bo pracą nad makaronem (wałkowanie i przepuszczanie przez maszynkę) smak rewelka. Mam pytanie czy po rozwałkowaniu i podzieleniu na plastry do maszynki nie powinienem poczekać aż cisto trochę wyschnie-pytam bo w maszynce trochę mi się zwijało i potem musiałem rozdzielać, czy to cos pomoże?
Pozdrawiam i wielkie THX koniec ze sklepowymi, zoną dostała polecenie hihi

Reply

Ja zawsze podsypuje mąką!. Nie może być lepkie, bo utknie w maszynce 🙂 Czasem się zwija jak jest za lepkie, albo jak za szybko się wałkuje. Cieszę się ogromnie, że przepis nie przyjął! Nigdy więcej sklepowego 😛

Reply

Jestem początkująca w kwesti makaronu ale cięzko było znaleźć naprawde dobry przepis, ciasto elegancko wyrobiło sie w robocie planetarnym , mam tez do niego maszynke do makaronow przypominająca tę do mielenia mięsa i co prawda musze w trakcie wychodzenia z maszynki go sypac mąką to jednak jest idealny 🙂

Reply

Cudownie! Cieszę się ogromnie! 🙂 To też moje ulubione ciasto!

Reply

czy przepis jest na porcję dla dwóch osób ? Pozdrowienia!

Reply

Przelicznik jest taki, że średnio osoba zjada 100g „mąki” :). Jeżeli przygotowujesz przepis dla 4 osób to potrzeba jej 400 g.

Reply

Pani Agnieszko, czy ten przepis na makaron mogę wykorzystać do zrobienia ravioli? Chcę użyć oryginalnej mąki włoskiej semola ale nigdy jej nie stosowałam.

Reply

Tak można go użyć do ravioli! 🙂

Reply

Wow. Jak wiele można się tutaj nauczyć w kwestii przygotowania włoskich makaronów. Dzięki 🙂

Reply

Na zdrowie! Viva Italia 🙂

Reply

Dzięki

Reply

Smaczności.

Reply

ostatnie zdjęcie jest niewłaściwe… papardelle jest zamienione z tagliatelle… mnie to zabolało…

Reply

Masz rację! To oczywistość! Dziękuję za uwagę!

Reply

Wczoraj zrobiłem go do rosołu i muszę powiedzieć, że smakuje pycha. Następnym razem trochę zmodyfikuje skład na więcej dodatków ciemnych z błonnikiem. Ogromnie dziękuje za przepis, własny makaron jest najlepszy, znacznie lepszy niż kupne.

Reply

Bardzo się cieszę! Jak już znasz bazę to można kombinować ze swoimi smakami! Gratulacje!

Reply

ile czasu należy suszyć makaron przed jego ugotowaniem? (chodzi o zrobienie i zjedzenie tego samego dnia)

Reply

Ja susze krótko, bo zawsze się spiszę (ok 40 min) ale można go suszyć nawet 5-6 godzin 🙂

Reply

Świetny przepis 😀 Od dawna chcę spróbować zrobić domowej roboty makaron, ale ciągle boję się, że nic z tego nie wyjdzie. Ostatnio na https://kuchnia-wloska.com.pl/blog/makaron-z-sosem-tunczykowym.html znalazłam ciekawy przepis na włoski makaron z tuńczykiem. Chciałabym spróbować tej potrawy i chyba to mnie motywuje najbardziej do spróbowania swoich sił w robieniu marakonu włoskiego 😀 Trzymajcie kciuki 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie opublikowany. Required fields are marked *