Prowadząc warsztaty kulinarne z kuchni włoskiej przygotowuję ten przepis z moimi gośćmi. Podsumowując wszystkie danie, bez względu co przygotujemy, moje tiramisu zawsze wygrywa. Ciekawe dlaczego?

Nazwa tego włoskiego deseru pochodzi od włoskich słów „tira mi sù” – „popraw mi humor”  a dosłownie „podnieś mnie”. Nie wiem jak wy, ale mnie on zawsze podnosi na duchu! Do miana stolicy tiramisu pretenduje Wenecja, skąd pochodzi ser mascarpone. Treviso, Siena i Florencja, każde z tych miast ma własny przepis na jego wykonanie, a receptura powstała w latach 60 XX wieku.

Przygotowując ten deser odrobinę zmieniłam tradycyjną włoską recepturę i żółtka jajek ucieram z cukrem na kąpieli wodnej, by nie były surowe. Dzięki temu przyszłe mamy mogą spokojnie delektować się tym pysznym kremem! Tradycyjna receptura polega na połączeniu surowych żółtek z cukrem i wmieszaniu ich do mascarpone wraz z surowymi białkami. Dodatkowo Włosi dodają do masy serowej wino Marsala zamiast amaretto, ale migdałowy likier też jest spotykany we włoskich recepturach.

Można w tym deserze zrezygnować z surowych białek i zastąpić je ubitą śmietanką kremówką 36% w ilości 120 ml, by nie dodawać surowych białek a uzyskać puszystą konsystencję.

 

Tiramisu

  • 500 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 4 duże jajka, białka i żółtka oddzielnie
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 paczki podłużnych biszkoptów Savoiardi/ladyfingers (podłużne biszkopty)
  • 1 szklanka świeżo zaparzonej, mocnej kawy; wystudzonej
  • 50 ml likieru Amaretto (można użyć likieru Sheridan’s, Baileys lub innego jaki lubisz)
  • kakao w proszku do posypania

 

Przygotowanie:

Wszystkie składniki powinny być schłodzone. Serek mascarpone przełóż do miski i mikserem rozluźnij masę, by łatwiej było Ci ją zmieszać z resztą składników.

W kąpieli wodnej (Garnek ustaw na palniku i wlej do niego 2 cm wody. Ułóż na garnku metalową lub szklaną miskę, tak by nie dotykała wody, a para ogrzewała miskę w której będziesz miksować jajka.) utrzyj żółtka i cukier na jednolitą, kremową i jasną masę. Połącz ubije jajka z mascarpone, w kilku turach, ucierając do połączenia. Dodaj kieliszek likieru i wymieszaj do połączenia.

W drugim naczyniu ubij na sztywno pianę z białek, następnie delikatnie wymieszaj 1/3 ilość ubitych białek do masy serowej. Pozostałe 2/3 nie będzie nam potrzebne. Jeżeli używasz śmietany kremówki to ubij śmietanę na puszystą masę i dodaj do masy tiramisu.

Kawę zaparz i przestudź. Nasączy biszkopty kawą od strony cukru i ułóż w pucharku. Następnie ułóż masę serową i znów ułóż warstwę nasączonych biszkoptów i kolejno masę serową. Na górze posyp kakao w proszku. Schłodź  min. 1 godzinę w lodówce, a najlepiej całą noc!

 

Pamiętaj, że wkładając deser do lodówki nie możesz mieć innych zapachów z mięsa czy ryb, bo tłuszcz z deseru pochłonie zapach. Możesz się zdziwić kolejnego dnia, że tiramisu ma rybny zapach :).

Dobrym rozwiązaniem jest przygotowanie deseru w małych słoiczkach, które można zakręcić i trzymać w lodówce bez obaw.

Print Friendly, PDF & Email

Mogą Cię również zainteresować

4 comments

Reply

Tiramisu to mój najlepszy deser. Uwielbiam.

Reply

Cudownie! 😀

Reply

witam pani Agnieszko i pięknie dziękuję za dzisiejszy poczęstunek na targach urlopowych w Wiedniu. Pani Andruty sa wspaniale.Czekam cierpliwie na obiecany przepis; Pozdrawiam serdecznie,
Barbara i Lothar

Reply

Dziękuję bardzo za opinię! 🙂 Widziałam, że na Facebooku już Pani znalazła 🙂 Dziękuję pięknie za spotkanie!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie opublikowany. Required fields are marked *