Lubię tarty, ale rzadko je robię. Najbardziej w słodkich tartach denerwuje mnie, że spód trzeba najpierw podpiekać, potem musi on wystygnąć… Dlatego ten przepis na tartę z budyniem jest bez zbędnej zabawy. Bez podpiekania, a krem zaskoczy was swoim cytrynowym smakiem. To mój BARDZO udany eksperyment i jestem z niego dumna!

Tarta jest pyszna!! I genialna w swojej prostocie. Krem jest delikatnie cytrynowy i nie ma nic wspólnego z popularnym lemon curdem. Ten krem jest aksamitny, mleczny i lekko cytrusowy. Dla mnie to połączenie idealne.

Tarta z budyniem cytrynowym

Składniki na ciasto:

  • 175 g masła
  • 150 g cukru pudru
  • 2 jajka
  • 350 g mąki pszennej
  • 1/2 pomarańczy (można zastąpić 1 cytryną)
  • szczypta soli

 

Składniki na krem budyniowy:

  • 1 l mleka migdałowego (możesz użyć mleka krowiego, wtedy pomiń dodanie oleju)
  • 3 łyżki oleju z pestek winogron
  • 1 laska wanillii
  • 2 laski cynamonu (lub 1 łyżeczka cynamonu w proszku)
  • 1 cytryna
  • 6 żółtek
  • 150 g cukru pudru
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • białka z jajek do posmarowania ciasta

 

Przygotowanie ciasta:

Nagrzej piekarnik do 180 st z termoobiegiem. W misce robota utrzyj masło z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodaj jajka i ucieraj nadal. Wsyp mąką oraz zetrzyj skórkę z 1/2 pomarańczy. Dodaj szczyptę soli. Wysmaruj formę do tarty masłem i wyłóż 2/3 ciasta na spód formy. Wstaw do lodówki formę z ciastem i pozostałe 1/3 ciasta w miseczce.

Przygotowanie kremu budyniowego:

Do garnka wlej 1 l mleka, dodaj olej, cynamon oraz skórkę z 1 cytryny oraz ziarenka wanilii. Zagotuj całość i odstaw do przestudzenia. Wyciągnij laski cynamonu.W misce zmiksuj żółtka z cukrem na puszysty krem. Wlej pomału 1 szklankę ciepłego mleka do masy jajecznej i miksuj, tak by nie powstała jajecznica (mleko nie może być za gorące). Dodaj mąkę ziemniaczaną i zmiksuj do połączenia. Teraz całą zawartość masy jajecznej z 1 szklanką mleka oraz mąką przelej pomału do garnka z pozostałym mlekiem. Zagotuj masę na małym ogniu i przez 5 min. ciągle mieszaj. Jeżeli powstaną grudki, nie martw się. Wyłącz palnik. Gdy masa ma konsystencję budyniu, przelej ją przez sitko do miski i przetrzyj łyżką. Dzięki temu pozbędziesz się grudek, które mogły powstać podczas gotowania.

Wyciągnij z lodówki formę na tartę z ciastem i wylej masę na ciasto. Rozwałkuj pozostałe 1/3 ciasta na blacie z odrobiną mąki i przykryj nim budyń. Posklejaj dokładnie boki tary z górą ciasta. Nakłuj tartę od góry widelcem bardzo dokładnie. Posmaruj górę tary białkami, które zostały po żółtkach.

Wstaw do piekarnika nagrzanego i piecz 40 min. Wyciągnij formę i zostaw do całkowitego wystudzenia, bo inaczej krem wypłynie.

Przed podaniem możesz oprószyć tartę z budyniem cytrynowym cukrem pudrem.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Mogą Cię również zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie opublikowany. Required fields are marked *