Pudding ryżowy to międzynarodowy deser spożywany w wielu częściach świata. To nie jest zwykły ryż na mleku! Oooo nie! Jeżeli masz przedszkolną traumę z ryżem i mlekiem to zapawniam Cię, że tutaj konsystencja jest wręcz stała- podobna do risotta. To jest pyszne danie śniadaniowe na ciepło lub świetny deser na zimno!

Przygotowują go Hiszpanie, Portugalczycy, Meksykanie ale podobno historia tego dania wywodzi się z Peru. Ten deser jest pyszną wersją ryżu o aromatycznym smaku cynamonu oraz cytryny, który z pewnością pokochasz. Można je przygotować rano, by po południu móc się cieszyć czymś pysznie słodkim do kawy!

 

Pudding ryżowy z dulce de leche

  • 1 szklanka białego ryżu
  • 3 szklanki wody
  • 1 puszka skondensowanego słodzonego mleka*
  • 1 laska cynamonu
  • 2 goździki
  • 1 cytryna
  • 1 łyżeczka wanilii
  • zmielony cynamon do posypania

*zamiast mleka skondensowanego można dodać 1 szklankę śmietany 36% i 4 łyżki cukru.

Przygotowanie:

Ryż wsyp do garnka i wlej 3 szklanki wody. Wrzuć do gotowania laskę cynamonu, goździki oraz startą skórkę z 1 cytryny. Gotuj 30 min na malutkim ogniu aż ryż będzie jeszcze lekko surowy, ale woda odparowana. Mieszaj co jakiś czas, by masa nie przywarła do spodu garnka. Wyciągnij korę cynamonu. Dodaj mleko skondensowane i gotuj na wolnym ogniu, aż ryż będzie gotowy. W tym momencie dodaj wanilię, wymieszaj i gotuj jeszcze przez pięć minut.

Przełóż ryż do szklaneczek i ostaw do przestudzenia. Danie można jeść na ciepło zaraz po przygotowaniu lub na zimno jako deser.

 

 

Deser jest kaloryczny w 250 g- 400 kcal

Można je odchudzić i zrobić z większą ilością mleka 0,5% tłuszczu (pomijając mleko skondensowane) wtedy 250 g- 150 kcal

 

Jestem zdecydowaną fanką tego dania. Jest pyszne nawet kolejnego dnia wyciągnięte z lodówki. Można go podać na ciepło z borówkami, malinami lub podprażonymi orzechami!

Print Friendly, PDF & Email

Mogą Cię również zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie opublikowany. Required fields are marked *