Co zrobić z umierającymi bananami w lodówce? Cudnie kremowe i mokre w środku ciasteczka bananowe!

Chlebek bananowy zna pewnie każdy z Was. Przepis na mój ulubiony wypiek z bananów jest na blogu. Ten ciasteczkowy przepis jest zupełnie inny!

Tym razem poszłam o krok dalej i stworzyłam bananowe pyszności. Coś w stylu włoskich biscotti cudnie miękkich i rozpływających się w ustach.

Można przygotować ten przepis w wersji wegańskiej i zrezygnować z masła zwierzęcego zupełnie. Nic nie stracą na smaku!!!

Ciasteczka bananowe

Składniki na 27 szt:

  • 1 szklanka mąki pszennej (można zastąpić kokosową)
  • 1 szklanka mąki kokosowej (można zastąpić pszenną)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 100 g miękkiego masła (opcjonalnie)
  • 1/2 szklanki cukru muscovado (można użyć cukru trzcinowego)
  • 3/4 szklanki pasty migdałowej (można użyć kremowego masła orzechowego)
  • 2 bardzo dojrzałe banany
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej (można użyć laski wanilii)

Wskazówki:

Do przygotowania ciasteczek możecie użyć albo 2 szklanek mąki pszennej lub 2 szklanek kokosowej albo zmiksować według Waszego uznania, tak by uzyskać w sumie 2 szklanki.

Jeżeli w Waszym maśle orzechowym jest cukier możecie z niego zrezygnować w przepisie. Ciasteczka będą mniej słodkie. Moja pasta migdałowa była z samych migdałów bez cukru.

Przygotowanie:

Nagrzej piekarnik do 180 st. z termoobiegiem.

Do miski wsyp mąkę. Dodaj proszek i sodę oraz sól i cynamon. W osobnej misce (jeżeli używasz masła) to utrzyj je z cukrem muscovado. Jeżeli nie używasz masła utrzyj cukier z pastą migdałową lub masłem orzechowym. Dodaj rozgniecione banany i pastę waniliową i miksuj dalej do połączenia się składników.

Wsyp suche składniki do masy orzechowo- bananowej i wymieszaj całość. Wyłóż blachę do pieczenia papierem. Zwilż dłonie lekko wodą i kulaj małe kuleczki. Spłaszcz je lekko i ułóż na blaszce. Zachowaj odstęp, bo lekko urosną. Na każdym ciasteczku odciśnij widelcem stempel.

Wstaw do piekarnika i piecz 10 min. Zaraz po upieczeniu ciasteczka są bardzo miękkie. Wyciągnij i odstaw do ostudzenia na kolejne 10 min.

Ciasteczka bananowe do dobra alternatywa na słodką przekąskę dla dzieci do szkoły lub na pyszny dodatek do popołudniowej kawy.

Jeśli lubisz ciasteczka to koniecznie sprawdź te przepisy!

 

Print Friendly, PDF & Email

Mogą Cię również zainteresować

13 comments

Reply

Hej! 🙂 właśnie je zrobiłam z dodatkiem gorzkiej czekolady! Są pyszne i bardzo puszyste.

Reply

Cieszę się ogromnie!! 🙂

Reply

Hej czy można zrezygnować w jakiś sposób z masła orzechowego? Pasty orzechowej?

Reply

Można użyć tradycyjnego masła 🙂

Reply

Witam, i ja zrobiłam takie ciastka… poza tym, że termoobieg jest za mocny na taki delikatny wypiek, to mi one po prostu nie smakują… są mdłe i za słodkie. No czegoś tam brakuje… Ale oczywiście to kwestia gustu. Szkoda tylko tylu drogich składników 🙁 Pozdrawiam

Reply

One nie są bardzo słodkie, a kremowość daje masło orzechowe. Przygotowując je z dziećmi czasem polewam je czekoladą, by były słodsze. Ale dziękuję Tobie bardzo za opinię!

Reply

Rzeczywiście są bardzo słodkie i lekko mdłe… Ale może Młodemu zasmakują.

Reply

Daj znać! 🙂

Reply

Ciastka wyszły super, dałam trochę mniej cukru i masła orzechowego (to z kawałkami orzechów też daje radę). Choć przyznaję że są „zamulające” i dużo na raz się ich zjeść nie da 😀

Reply

To prawda! Bo mają mnóstwo tłuszczu orzechowego. Ja trzymam ciasta w zamkniętym szklanym słoiku i wystarczają na bardzo długo 🙂

Reply

Wspaniale pomysly kosztuja grosze. Bezcenni sa ludzie, ktlrzy je urzeczywistniaja. Twj blog jest tego wspanialym przykladem…

Reply

Jak długo można je przechowywać, aby się nie zepsuły?

Reply

Do tygodnia czasu trzymam je w słoiki zamknięte.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie opublikowany. Required fields are marked *