Co zrobić z umierającymi bananami w lodówce? Cudnie kremowe i mokre w środku ciasteczka bananowe!

Chlebek bananowy zna pewnie każdy z Was. Przepis na mój ulubiony wypiek z bananów jest na blogu. Ten ciasteczkowy przepis jest zupełnie inny!

Tym razem poszłam o krok dalej i stworzyłam bananowe pyszności. Coś w stylu włoskich biscotti cudnie miękkich i rozpływających się w ustach.

Można przygotować ten przepis w wersji wegańskiej i zrezygnować z masła zwierzęcego zupełnie. Nic nie stracą na smaku!!!

Ciasteczka bananowe

Składniki na 27 szt:

  • 1 szklanka mąki pszennej (można zastąpić kokosową)
  • 1 szklanka mąki kokosowej (można zastąpić pszenną)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 100 g miękkiego masła (opcjonalnie)
  • 1/2 szklanki cukru muscovado (można użyć cukru trzcinowego)
  • 3/4 szklanki pasty migdałowej (można użyć kremowego masła orzechowego)
  • 2 bardzo dojrzałe banany
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej (można użyć laski wanilii)

Wskazówki:

Do przygotowania ciasteczek możecie użyć albo 2 szklanek mąki pszennej lub 2 szklanek kokosowej albo zmiksować według Waszego uznania, tak by uzyskać w sumie 2 szklanki.

Jeżeli w Waszym maśle orzechowym jest cukier możecie z niego zrezygnować w przepisie. Ciasteczka będą mniej słodkie. Moja pasta migdałowa była z samych migdałów bez cukru.

Przygotowanie:

Nagrzej piekarnik do 180 st. z termoobiegiem.

Do miski wsyp mąkę. Dodaj proszek i sodę oraz sól i cynamon. W osobnej misce (jeżeli używasz masła) to utrzyj je z cukrem muscovado. Jeżeli nie używasz masła utrzyj cukier z pastą migdałową lub masłem orzechowym. Dodaj rozgniecione banany i pastę waniliową i miksuj dalej do połączenia się składników.

Wsyp suche składniki do masy orzechowo- bananowej i wymieszaj całość. Wyłóż blachę do pieczenia papierem. Zwilż dłonie lekko wodą i kulaj małe kuleczki. Spłaszcz je lekko i ułóż na blaszce. Zachowaj odstęp, bo lekko urosną. Na każdym ciasteczku odciśnij widelcem stempel.

Wstaw do piekarnika i piecz 10 min. Zaraz po upieczeniu ciasteczka są bardzo miękkie. Wyciągnij i odstaw do ostudzenia na kolejne 10 min.

Ciasteczka bananowe do dobra alternatywa na słodką przekąskę dla dzieci do szkoły lub na pyszny dodatek do popołudniowej kawy.

Print Friendly, PDF & Email

Mogą Cię również zainteresować

8 comments

Avatar
Reply

Hej! 🙂 właśnie je zrobiłam z dodatkiem gorzkiej czekolady! Są pyszne i bardzo puszyste.

Agnieszka Jasińska
Reply

Cieszę się ogromnie!! 🙂

Avatar
Reply

Hej czy można zrezygnować w jakiś sposób z masła orzechowego? Pasty orzechowej?

Agnieszka Jasińska
Reply

Można użyć tradycyjnego masła 🙂

Avatar
Reply

Witam, i ja zrobiłam takie ciastka… poza tym, że termoobieg jest za mocny na taki delikatny wypiek, to mi one po prostu nie smakują… są mdłe i za słodkie. No czegoś tam brakuje… Ale oczywiście to kwestia gustu. Szkoda tylko tylu drogich składników 🙁 Pozdrawiam

Agnieszka Jasińska
Reply

One nie są bardzo słodkie, a kremowość daje masło orzechowe. Przygotowując je z dziećmi czasem polewam je czekoladą, by były słodsze. Ale dziękuję Tobie bardzo za opinię!

Avatar
Reply

Rzeczywiście są bardzo słodkie i lekko mdłe… Ale może Młodemu zasmakują.

Agnieszka Jasińska
Reply

Daj znać! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie opublikowany. Required fields are marked *