Są takie ciasteczka, co są pyszne ale nie wyglądają, a są takie ciasteczka, które wyglądają pięknie i cudnie smakują. To właśnie jest taki przepis!

Ciasto na czekoladowe ciasteczka tygryski najlepiej przygotować dzień wcześniej i zostawić je na noc w lodówce. Wtedy efekt pęknięć i marmurkowej tekstury będzie cudowny. Ale jeżeli jesteś niecierpliwa i chcesz je szybko zrobić, zostaw je choć na 2 godziny w lodówce i też będzie fajnie! Bardzo lubię te ciasteczka nie tylko za wygląd, ale również za ich cudnie czekoladowy smak! Składniki masz na pewno w swojej kuchennej szafce, więc już więcej nie zawracam ci głowy tylko zabieraj się do ich przygotowania!

Czekoladowe ciasteczka tygryski

  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki oleju
  • 2 jajka (w wersji wegańskie zastąp je rozgniecionym bananem)
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 szklanka cukru pudru do obtoczenia ciasteczek

Przygotowanie:

W średniej misce wymieszaj wszystkie sypkie produkty. Połącz mąkę, kakao, proszek do pieczenia, oraz sól. Odstaw na bok.

Do drugiej miski wlej olej i dodaj cukier oraz cukier waniliowy. Zmiksuj wszystko przez 2 min. Dodaj jajka i znów miksuj 2 min. Wsyp zawartość miski z suchymi składnikami i wymieszaj do połączenia, tak by nie było widać grudek mąki. Przykryj ciasto szczelnie folią strech i staw do lodówki na min. 2 godziny, a najlepiej na 24 godziny, wtedy pęknięcia będą ładniejsze!

Nagrzej piekarnik do 180 st. Wyciągnij miskę z lodówki. Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Z ciasta formuj kuleczki wielkości orzecha włoskiego i obtocz czekoladowe ciasteczka dokładnie w cukrze pudrze, tak by były całe nim pokryte.

Czekoladowe ciasteczka

Obtoczone kuleczki ułóż na papierze do pieczenia.Piecz ciasteczka 10 min i wyciągnij z piekarnika. Po 3 min zdejmij ciasteczka z blachy i przełóż je na kratkę, by ostygły. Gotowe! Prawda że proste?

Czekoladowe ciasteczka tygryski

 

Ps. Czasami, gdy skończy mi się cukier puder to mielę w młynku do kawy zwykły cukier na puder i mam problem z głowy!

 

Czekoladowe ciasteczka tygryski możesz zamknąć do szczelnego pojemnika i przechowywać je przez 5 dni. Jeszcze nigdy mi się nie zdarzyło, by tyle wytrzymały!

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Mogą Cię również zainteresować

2 comments

Avatar
Reply

Pyszne dania ale nie samym chlebem żyje człowiek.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie opublikowany. Required fields are marked *