Często na warsztatach kulinarnych słyszę „pączki są za trudne” albo „te drożdże i wyrastanie- nie znam się na tym”. No to właśnie spieszę z pomocą. Przepis na pączki z mascarpone jest łatwy do zapamiętania 300/300/3/3 . 300 gram mąki oraz mascarpone, 3 jajka, 3 łyżki cukru. Reszta to dodatek sody i proszku do pieczenia. Pączki serowe są genialne w smaku i przygotowanie ich zajmie Tobie 5 min. Obiecuję!

Kiedy zaczynałam, tworzyć przepisy na blogu kombinowałam i oczekiwałam efektu WOW. Z czasem zauważyła, że mniej znaczy więcej. I od dłuższego czasu wymyślam przepisy jednomiskowe. Takie gdzie wsypujesz wszystko do miski i masz gotowe danie. Przygotowując pączki z mascarpone zalecam użyć sera ricotta lub mascarpone. Jest dużo delikatniejszy w smaku i nie ma grudek. Można oczywiście użyć twarogu i dobrze go zmielić, ale to już nie mieści się w obiecanych 5 minutach!

Pączki z mascarpone

Składniki:

  • 300 g sera mascarpone lub ricotty
  • 300 g mąki pszennej
  • 3 średnie jajka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody

Dodatki:

  • 500 ml oleju do smażenia
  • 200 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki cynamonu

 

Przygotowanie:

W średniej misce umieść ser, mąkę oraz proszek do pieczenia. Wbij jajka, dodaj cukier puder oraz aromat waniliowy. Całość dobrze wymieszaj. Sodę dodaj przed samym smażeniem pączków i ugnieć ciasto.

Przygotuj garnek i rozgrzej w nim dobrze olej.  Dłonie natłuść olejem, wówczas znacznie łatwiej będzie Ci formować kulki z ciasta. Gdy olej będzie mocno rozgrzany wrzucaj po kolei kuleczki wielkości orzecha włoskiego z ciasta i smaż je na złoty kolor. Gdy ilość ilość oleju nie zakrywa całych pączków serowych, to przewróć je metalową łyżką, tak by z każdej strony były złote. Smaż w sumie ok 4 min.

Przełóż pączki na talerz z ręcznikiem papierowym, by odsączyć je z tłuszczu. Posyp obficie pączki z mascarpone cukrem pudrem zmieszanym z cynamonem.

 

Print Friendly, PDF & Email

Mogą Cię również zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie opublikowany. Required fields are marked *