Jesień to taki czas, kiedy najbardziej smakuje mi ciasto marchewkowe. Korzenne aromaty cynamonu oraz gałki muszkatołowej są najlepszymi kompanami o tej porze roku. Przepis na lekkie wegańskie ciasto marchewkowe przypadnie do gusty nie tylko weganom!

To jedno z szybkich do przygotowania ciast jednomiskowych. Dlatego tak bardzo je lubię! Nie musicie ciasta przekładać kremem w środku, tylko położyć go więcej na górę. Wszystko zależy od Waszego upodobania. Przełożone wygląda bardzo imponująco- jak tort okazjonalny!

Wegańskie ciasto marchewkowe

Składniki:

  • 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego (mielę w młynku do kawy)
  • 5 łyżek wody
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka sody
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 szklanki starej marchwi
  • 1/2 szklanki ananasa z puszki odsączonego i drobno pokrojonego
  • 1 szklanka cukru brązowego
  • 1/2 szklanki oleju z pestek winogron
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 1/2 łyżeczki pasty waniliowej

 

Krem kokosowy:

  • 1 puszka śmietanki kokosowej ok 20%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki pasty waniliowej
  • 1 garść pokrojonych i podprażonych orzechów

 

Przygotowanie:

Nagrzej piekarnik do 180 st. Przygotuj okrągła formę o średnicy 23 cm i wyłóż ją papierem do pieczenia.

W małej misce połącz zmielone siemie lniane oraz wodę i zostaw na kilka minut do napęcznienia.

W innym naczyniu umieść wszystkie suche składniki: mąkę pszenną, cukier, sól, proszek, sodę, przyprawy.
W drugim naczyniu połącz marchewkę, ananasa oraz cukier i wanilię. Wlej do niej olej oraz ocet wymieszaj składniki. Dodaj mokre składniki do suchych i wymieszaj całość bardzo dokładnie.

Do przygotowanej formy przełóż ciasto i wyrównaj szpatułą.
Piecz w temperaturze 180ºC przez 35 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wystudzić w formie, następnie wyjmij i wystudzić na kratce.

Krem kokosowy:

Przełóż śmietankę kokosową do miski. Dodaj cukier oraz wanilię i ubijaj krem robotem 3 min. Wstaw do lodówki na 30 min, by masa stężała.

Wystudzone wegańskie ciasto marchewkowe przekrój na pół, na dwa blaty i przełóż połową kremu kokosowego. Drugą cześć kremu ułóż na górze ciasta i posyp prażonymi orzechami.

 

Print Friendly, PDF & Email

Mogą Cię również zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie opublikowany. Required fields are marked *