Jestem z tego przepisu bardzo dumna! To najlepszy wegański tort jaki udało mi się stworzyć. Ciasto jest cudnie mokre i bardzo czekoladowe. Idealnie nadaje się również na babeczki czy muffinki urodzinowe!

Przygotowanie tortu wegańskiego jest pracochłonne ale gwarantuję Wam, że efekt końcowy jest w smaku i wyglądzie niesamowity!

Wegański tort czekoladowy

 

Wegański biszkopt czekoladowy

  • 320 g mąki
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki sody
  • 7 łyżek kakao
  • 160 g cukru trzcinowego
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 370 g mleka roślinnego
  • 220 g oleju z pestek winogron
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • 50 ml likieru wiśniowego

Wegański krem czekoladowy

  • 1 puszka 400 ml mleka kokosowego
  • 4 łyżki cukru kokosowego (można użyć trzcinowego)
  • 200 g gorzkiej czekolady + 100 g czekolady do masy na tynk
  • 2 łyżki oleju kokosowego/ pasty koksowej
  • 40 ml likieru wiśniowego
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej w proszku (opcjonalnie)

Wegański krem wiśniowy

  • 1 puszka 400 ml mleka kokosowego
  • 2 łyżki konfitury wiśniowej
  • 150 g białej czekolady
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 20 ml likieru wiśniowego

Dodatki:

  • 200 g konfitury wiśniowej
  • 50 g świeżych jeżyn lub borówek
  • kwiaty jadalne

 

Przygotowanie biszkoptu:

Przygotuj 3 blaszki do tortu o średnicy 20 cm. Możesz użyć 2 tortownic, ale będzie trzeba przeciąć upieczone blaty na pół. Wyłóż dno tortownicy papierem, tak by papier wystawał poza ranty (zaciśnij papier między dnem a bokami). Odetnij z papieru paski i wyłóż tymi paskami boki tortownicy. Dzięki temu łatwo będzie wyciągnąć upieczone wegańskie biszkopty czekoladowe z formy. Nagrzej piekarnik do 160 st. W jednej misce połącz składniki suche. W drugiej misce składniki mokre. Wlej mokre składniki do suchych i mikserem zmiksuj na jednolitą konsystencję. Wstaw 3 formy do piekarnika i piecz 20 min. Wyciągnij do ostudzenia.

Przygotowanie kremu czekoladowego

Puszkę z mlekiem kokosowym wstaw do zamrażarki na 30 min. Gorzką czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej z dodatkiem tłuszczu kokosowego. Dodaj cukier kokosowy, wymieszaj i odstaw do przestudzenia. Jeżeli chcesz zrobić krem kawowy, to w tym momencie dodaj kawę rozpuszczalną w proszku do masy czekoladowej. Otwórz puszkę z mlekiem kokosowym i nożem przebij się przez górną warstwę tłuszczu kokosowego, aż do płyny kokosowego, który jest na dole puszki. Przelej ostrożnie płyn do szklanki i odstaw, nie będzie nam w tym przepisie potrzebny. Stałą, białą część mleka kokosowego wymieszaj z przestudzoną rozpuszczoną czekoladą. Wlej likier wiśniowy i całość wymieszaj i odstaw do momentu przygotowywania tortu.

Przygotowanie kremu wiśniowego

Puszkę z mlekiem kokosowym wstaw do zamrażarki na 30 min. Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej z dodatkiem tłuszczu kokosowego i odstaw do wystudzenia. Otwórz puszkę z mlekiem kokosowym i nożem przebij się przez górną warstwę tłuszczu kokosowego, aż do płyny kokosowego, który jest na dole puszki. Przelej ostrożnie płyn do szklanki i odstaw, nie będzie nam w tym przepisie potrzebny. Stałą, białą część mleka kokosowego wymieszaj z przestudzoną rozpuszczoną białą czekoladą. Dodaj konfiturę wiśniową oraz wlej likier wiśniowy. Całość wymieszaj i odstaw do lodówki do momentu przygotowywania tortu. Ten krem wegański wymaga schłodzenia w lodówce przed nakładaniem go na upieczone biszkopty.

Składanie tortu

Zetnij z upieczonych blatów wystające „górki”, tak by blaty były proste na górze. Z odciętych i pokruszonych kawałków oraz pozostałej masy z gorzkiej czekolady możesz zrobić trufle czekoladowe do dekoracji. Ułóż na podkładce tortowej 1 blat biszkoptu czekoladowy. Nałóż na niego rant tortownicy i zapnij go, by trzymał konstrukcję tortu. Nałóż na biszkopt 3 łyżki konfitury wiśniowej, tak by zostawić nieposmarowany 2 cm rant dookoła, a następnie wyłóż 1/2 kremu czekoladowego. Na krem połóż kolejny kawałek biszkoptu czekoladowego. Na biszkopt połóż cały 3/4 kremu wiśniowego. Na koniec połóż ostatni biszkopt czekoladowy, pieczoną stroną do góry, tak żeby był idealnie prosty. Wstaw tort w rancie tortowym do lodówki i schłodź przez godzinę. Po tym czasie wyciągnij z lodówki i opal palnikiem gazowym dookoła, by czekolada odkleiła się od boków rantu tortowego. Jeżeli nie masz palnika do opalania, chwyć tort pomiędzy 2 dłonie i opal rant nad palnikiem gazowym w kuchence. Rozpuść w kąpieli wodnej dodatkowe 100 g czekolady i połącz z pozostałym kremem czekoladowym, który został z przełożenia tortu. To spowoduje zagęszczenie kremu do obłożenia tortu. Będzie on bardziej stabilny. Nałóż na wegański tort połowę z pozostałej 1/2 części kremu z gorzkiej czekolady na górę tortu , a drugą połową pozostałego kremu przesmaruj boki tortu. Udekoruj tort świeżymi owocami i kwiatami jadalnymi.

 

Print Friendly, PDF & Email

Mogą Cię również zainteresować

2 comments

Avatar
Reply

Jakiej bezglutenowej mąki mogę użyć (nie mogę też kukurydzianej) i czym zastąpić białą czekoladę ( nie mogę mleka)?

Agnieszka Jasińska
Reply

Ja używam mąki bezglutenowej z firmy Schar, ale tak jest domieszka kukurydzianej. Każdy „miks” mąk profesjonalny do wypieków bez kukurydzianej będzie dobry. Jest na rynku biała czekolada bez laktozy 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie opublikowany. Required fields are marked *